Hlavní obsah

Richterová vyvolala první koaliční bouři

První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová si svými výroky v rozhovoru pro Novinky.cz, že někteří kandidáti na ministry z koalice Spolu jsou pro její stranu nepřijatelní, vykoledovala na sítích štulce od jihočeského hejtmana a šéfa Asociace krajů Martina Kuby (ODS) i místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška.

Foto: Petr Horník, Právo

První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová

Článek

„Nevím, jestli si to pamatuju dobře, ale jak se říkalo ‚volte jakou koalici chcete, všichni jsme tu proto, abychom spolupracovali a odstranili Andreje Babiše‘, to byla jenom taková legrace, ne?“ uvedl na Twitteru jihočeský hejtman Kuba.

„Omlouvám se, ale tohle kádrování nemám rád. Tak měli kandidovat s tím, že ODS je špatná, má tam dinosaury, a s tím vyhrát volby. Pak by to bylo jasný. Takhle to ale nebylo. Výsledek je, že tam jsou 4. Slovy čtyři. A pořád hledají problém u někoho jiného,“ dodal.

Bartošek, který byl spolu s Richterovou zvolen do vedení Sněmovny, si pak přisadil: „Čekal jsem, že tuto diskusi povedeme s prezidentem. Ale vypadá to, že si stačíme sami. Že, Piráti?“ napsal na Twitteru.

Richterová: Někteří kandidáti SPOLU na ministry jsou nepřijatelní

Domácí

Narážel tak na spekulace, že prezident Miloš Zeman sice nebude oddalovat jmenování lídra Spolu Petra Fialy (ODS) pre­miérem, ale může dělat potíže se jmenováním některých kandidátů na ministry.

Nejčastěji se pak zmiňuje právě pirátský adept na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který v některých ohledech zastával vůči Zemanovi opačné postoje v oblasti diplomacie.

Jde o Blažka

Richterová v rozhovoru neuvedla konkrétní jména, která pirátská strana vnímá jako problematická. „Jsou pro nás nepřijatelní lidé, kteří měli v minulosti problémy, tedy například nějaké závažné kauzy. Budeme se muset asi proti některým jménům vymezit, probíráme to zatím interně,“ řekla.

Pirátské fórum kývlo na účast ve vládě

Domácí

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek v pondělí v ČT uvedl, že problém mají Piráti s kandidátem na ministra spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS).

„Měli jsme například úplně jinou představu, než má třeba pan Blažek o justici, a na mě se obracejí lidé z různých kruhů, které mají k právu blízko, a jsou smutní, že Piráti nebudou mít zodpovědnost za spravedlnost. My jsme o resort usilovali, ale bohužel to byl kategorický požadavek od ODS, a to vyjednávání je uzavřeno,“ řekl Michálek.

Koalice vítají rozhodnutí Pirátů. Nesmíme lidi zklamat, uvedl Rakušan

Domácí

Podle něj je třeba dát najevo, že Piráti nenesou odpovědnost za nominace kandidátů jiných stran.

Výběr článků

Načítám