Hlavní obsah

Michalik ministrem nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Věslav Michalik, kterého na post šéfa průmyslu a obchodu v příští vládě premiéra Petra Fialy (ODS) nominovali Starostové a nezávislí, se nominace na funkci dobrovolně vzdal. Důvodem jsou jeho dřívější podnikatelské aktivity.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Věslav Michalik (STAN).

Článek

Koho místo Michalika nominují na post šéfa průmyslu a obchodu nominují, STAN zatím neví. Šéf strany Vít Rakušan na dopolední tiskové konferenci řekl, že mají hned několik adeptů. Posuzování, koho z nich vybrat, prý hodlá věnovat celý čtvrtek a jméno nového nominanta by podle něj měla přijít ještě během dne.

Že by ve vládě jako ministr průmyslu mohl zasednout bývalý hejtman Plzeňského kraje a nyní poslanec za STAN Josef Bernard, Rakušan nevyloučil. Zároveň ale řekl, že v  tuto chvíli je jeho nominaci méně pravděpodobná, protože s ním strana počítá zejména pro práci v klíčovém rozpočtovém výboru Sněmovny, do jehož čela byl ve středu zvolen.

Vše bylo legální, ale odstupuji

Michalik ve čtvrtek ráno oznámil, že jeho podnikatelské aktivity na Kypru byly legální, nechce však, aby situace působila nastupující vládě problémy, které předchozímu kabinetu způsobovalo podnikání premiéra Andreje Babiše (ANO).

Deník N v pondělí uvedl, že někdejší firma místopředsedy STAN Michalika si v minulosti půjčila přes kyperskou firmu Lowfield Investments nejméně 4,6 milionu eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu přibližně 117 milionů Kč).

Michalik ministrem nebude

Domácí

Michalik ani jeho manželka Hana nechtěli serveru říct, kdo za společností z daňového ráje stojí ani jaký je původ peněz.

Anonymní kyperské firmy umožňují skrýt koncové vlastníky. Michalik později uvedl, že majitelem firmy byla právě jeho manželka.

Vedení STAN si podle místopředsedkyně Věry Kovářové Michalikovu podnikatelskou minulost prověřilo.

„Podle mých informací v letech 2007 a 2008 investoval do dvou solárních elektráren, postavených ještě v době, než začala 'zlatokopecká' éra tohoto byznysu," uvedla Kovářová.

Podle Rakušana byl Michalik připraven řešit situaci prodejem, pokud by měla představovat střet zájmů. Nakonec se rozhodl, že se raději vzdá postu ve vládě.

Rakušan: Lidsky mě to mrzí 

Kandidát na premiéra a předseda ODS Petr Fiala poděkoval Michalikovi za odpovědný přístup. „Jsem domluven s předsedou STAN Vítem Rakušanem, že přijde co nejdříve s odpovídajícím návrhem kandidáta na tento důležitý resort,” napsal na Twitter.

„Rozhodnutí Michalika mě lidsky velmi mrzí. Rozumím tomu, že informace, které se v souvislosti s jeho osobou objevily v médiích, mnohé naše příznivce rozladily. Nepůsobily dobře. Podnikání na Kypru u nás nemá dobrý zvuk,” napsal na sociální sít šéf STAN Rakušan.

Současně také uvedl, že si ho velmi váží za to, že je ochoten v těžké chvíli své kariéry udělat jasné rozhodnutí, které nenechá veřejnost na pochybách.

„Už samo rozhodnutí se postavit situaci čelem, bez kličkování, je důkazem změny politické kultury, která s novou vládou musí přijít,” míní.

Adept na ministra Michalik: Bude nutná změna energetického zákona

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám