Hlavní obsah

Fiala u Zemana až na normálním pokoji? Termín nejasný

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospitalizovaný prezident Miloš Zeman by se měl s lídrem ve volbách vítězné koalice SPOLU a pravděpodobným budoucím premiérem Petrem Fialou (ODS) setkat po svém přeložení z JIP na standardní nemocniční pokoj, jak oznámil Fiala v úterý s odvoláním na informace Hradu. Termín je ale podle mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitky Zinke zatím nejasný.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Zinke už dříve v médiích připustila, že by mohlo dojít k přeložení prezidenta z JIP na běžný nemocniční pokoj, termín ale zatím nezazněl. „Jsme domluveni, že jakmile by k tomu došlo, tak bychom o tom informovali. Zatím nemám stanovený termín,” uvedla mluvčí ÚVN ve středu na dotaz Novinek.

Zemanův zdravotní stav posoudí nové konzilium

Domácí

Prezident Miloš Zeman je na lůžku intenzivní péče v ÚVN hospitalizován od neděle 10. října. Veřejnost o jeho zdravotním stavu příliš neví, Hrad se totiž s odvoláním na absenci prezidentova souhlasu k jeho zdraví téměř nevyjadřuje.

Nemocnice 22. října s „opatrným optimismem” sdělila, že došlo k mírnému zlepšení prezidentova zdravotního stavu, bližší informace ale od té doby veřejnost nedostala.

Zemanův zdravotní stav se mírně zlepšil

Domácí

Na aktuální dotaz ohledně změn zdravotního stavu prezidenta mluvčí nedokázala odpovědět. „Zatím to nedokážu komentovat. Nejsem ani průběžně informovaná, takže se k tomu nemůžu ani vyjádřit. Pokud bude co sdělit, tak sdělíme, jsme na to připravení,” poznamenala.

Fiala v úterý po úspěšném zhruba dvanáctihodinovém jednání o koaliční dohodě mezi SPOLU a PirSTAN prohlásil, že se setká s prezidentem Milošem Zemanem, který se na něj prý již těší. Uvedl, že mu to telefonicky sdělil hradní kancléř Vratislav Mynář.

Koalice si rozdělily ministerstva: SPOLU získá finance, PirSTAN vnitro

Domácí

„Vyřídil mi vzkaz od prezidenta (Miloše) Zemana. Ten se těší na setkání se mnou, které se uskuteční ve chvíli, kdy bude přesunut na normální pokoj,“ uvedl konkrétně Fiala.

Zeman se na veřejnosti vyjadřoval naposledy v září. Když tehdy po osmidenní hospitalizaci opouštěl ÚVN, řekl přihlížejícím novinářům, že mu v nemocnici dávali draslík a že je „draslíkový muž”.

Senát: O převodu Zemanových pravomocí se rozhodneme podle lékařů, ne hradního videa

Domácí

ÚVN v polovině října informovala Senát, že Zeman není schopen vykonávat funkci. Zákonodárci se kvůli tomu začali připravovat na možnou aktivaci článku 66 Ústavy o dočasném přechodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Senát avizoval, že před rozhodnutím bude chtít aktualizovanou zprávu.

Před dvěma týdny kancléř Mynář ukázal starší videozáznam, na němž Zeman během návštěvy bývalého předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) podepisuje dokument pro svolání ustavující schůze dolní komory.

Na začátku listopadu Hrad zveřejnil program prezidenta za uplynulý týden. Setkal se prý s pracovníky prezidentské kanceláře či se svým právním zástupcem.

Hrad řekl, co dělal prezident poslední týden

Domácí

První schůze nově zvolených poslanců se uskuteční v pondělí 8. listopadu. Vládní koaliční dohoda mezi koalicemi SPOLU (ODS, TOP09 a KDU-ČSL) a koalicí Pirátů a Starostů by mohla být podle Fialy podepsána týž den.

Strany, které chtějí vytvořit většinovou vládu, mají ve Sněmovně celkem 108 mandátů z celkových 200.

Reklama

Související články

Bartoš: Na sebelítost není čas

Situaci ve straně, která ztratila 18 poslanců, vyhlídky své a koalice Pirátů se STAN i budoucí vlády popsal v rozhovoru pro Právo předseda pirátů Ivan Bartoš.

Výběr článků

Načítám