Hlavní obsah

Senát: O převodu Zemanových pravomocí se rozhodneme podle lékařů, ne hradního videa

Při rozhodování senátorů o zbavení prezidenta Miloše Zemana pravomocí bude klíčová aktualizovaná zpráva o jeho zdravotním stavu. Shodl se na tom šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS) s předsedy senátorských klubů, které Novinky oslovily. Další případná videa z ÚVN podle nich nebudou hrát zásadní význam.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (uprostřed) na tiskové konferenci k dopisu Ústřední vojenské nemocnice ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana.

Článek

„Netroufám si říci, jestli z nějakého videa, které bylo natočeno na pokoji, lze usuzovat zdravotní stav pana prezidenta. Minimálně do hlavy mu není vidět. (..) Ten, kdo by k tomu musel případně něco říct, jsou zase lékaři,“ řekl Vystrčil Novinkám.

Narážel na video, které zveřejnil kancléř Vratislav Mynář a na kterém prezident 14. října na lůžku v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) podepisuje při návštěvě tehdejšího šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) listinu ke svolání nové Sněmovny.

Z říjnové zprávy ÚVN však vyplývá, že Mynář již v té chvíli měl od lékařů informace, že Zeman není ze zdravotních důvodů schopen pracovat.

Vondráček prý nevěděl, že ho u Zemana natáčí

Domácí

Vystrčil proto v této souvislosti zopakoval, že Senát bude chtít znát názor odborníků, zda je Zeman schopen zastávat svůj úřad, a podle toho se bude řídit. „Politicky i lidsky je daleko příjemnější, když pan prezident bude v kondici a zdráv,“ zdůraznil.

Vystrčil: Senát bude o Zemanovi jednat nejspíš 9. listopadu

Domácí

O dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra  (neboli využití článku 66 Ústavy) začali senátoři uvažovat po Zemanově hospitalizaci 10. října. V říjnové zprávě lékaři mluvili o tom, že Zeman aktuálně není schopen vykonávat funkci a prognózy jsou nejisté.

Nyní se má o stavu Zemana poradit nově vzniklé multioborové lékařské konzilium, závěry by mohlo podle ÚVN zveřejnit koncem týdne.

Nytra: Minimálně dva senátoři ODS budou proti 

Šéf nejpočetnějšího klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra, jenž sdružuje 27 z celkem 81 senátorů, řekl Novinkám, že již teď ví minimálně o dvou senátorech ODS, kteří návrh nepodpoří, jmenovat je ale nechtěl.

„Pokud se informace nezmění a nemocnice potvrdí, že pan prezident není schopen na nějakou dobu vykonávat funkci, zvedne většina klubu ruku pro,“ podotkl však.

Hrad řekl, co dělal prezident poslední týden

Domácí

Holeček ze STAN: Amatérský záběr nic nedokazuje

Za druhý nejpočetnější klub STAN o 24 členech promluvil pro Novinky jeho šéf Petr Holeček. Také podle něj bude při rozhodování zásadní stanovisko lékaře. „To, že někdo natočí video s panem prezidentem, kde normálně mluví nebo něco podepisuje, není ještě relevantní. Při takovýchto chorobách může nastat stav, kdy pacient vypadá a třeba i mluví zdravě,“ zdůrazňoval Holeček.

Piráti házejí na STAN svoje chyby, je nám to líto, říká Gazdík

Domácí

Lékaři podle něj popíšou zdravotní stav daleko lépe než „amatérský“ záběr nebo svědectví návštěvy.

A pokud jde o nově zvolené poslance STAN z krajů, kde byla dříve Zemanova voličská bašta, podotkl, že si uvědomuje, že jde o křehké téma. „Předpokládám, že každý, a nejenom starostové, bude rozhodovat podle vlastního náhledu na věc,” míní Holeček.

Lidovkyně: Video má význam, ale menší

Současná šéfka lidoveckých senátorů Šárka Jelínková, o které se mluví jako o budoucí ministryni práce a sociálních věci, naopak připouští, že i zveřejněné video může mít při jejím rozhodování jistou váhu.

„Může o něčem vypovídat, nicméně lékaři na základě nějakých výsledků testů a dlouhodobého sledování pana prezidenta stanovili, že by neměl vykonávat zrovna v tuto dobu své pravomoci,“ řekla Novinkám.

Klíč od korunovačních klenotů je v tajné schránce, napsal Hrad. A kde byl doteď, podivuje se Forejt

Domácí

„Takže do určité míry to signál směrem k veřejnosti je, ale pro nás budou pro další rozhodování důležité výsledky konzilia,“ shrnula.

Láska: Musíme vysvětlovat důvody

A podobně to vidí i šéf sedmičlenného klubu SEN 21 a Pirátů Václav Láska. Podle něj nelze při rozhodování zákonodárce přihlížet k dalším okolnostem. „V Ústavě je psáno, že se mám jako senátor řídit svým nejlepším vědomím a svědomím. A podle toho je pro mě rozhodující zpráva ÚVN,“ uvedl pro Novinky.

„To, že to veřejnost nemusí pochopit, na mě může mít vliv v tom, že se to budu snažit daleko více, citlivěji a obsáhleji vysvětlovat, nikoli na moje hlasování jako takové,“ doplnil s tím, že předpokládá, že se zbytek klubu zachová stejně.

Fiala ocenil Babišův projev

Domácí

K využití článku 66 Ústavy o přenesení pravomocí jsou potřeba nejen hlasy nadpoloviční většiny přítomných senátorů, ale i poslanců.

Předseda ODS a pravděpodobný budoucí premiér Petr Fiala už dříve uvedl, že Sněmovna by o převodu pravomocí prezidenta neměla rozhodovat hned na ustavující schůzi, která se plánuje na 8. až 10. listopadu, ale případně až na schůzi následné.

Fiala: Prezident už se na mě těší, přijme mě v normálním pokoji

Domácí

V úterý Fiala oznámil, že podle kancléře Mynáře se na něj prezident těší a je připraven se s ním sejít k vyjednávání o vládě a plnit tak své ústavní pravomoci. Schůzka by se však měla odehrát až po přeložení prezidenta z JIP na standardní lůžko, její termín tak není zatím nijak stanoven.

Reklama

Výběr článků

Načítám