Hlavní obsah

Fiala: Přibudou dva ministři bez portfeje

Kristýna Šopfová, Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V budoucí vládě by mohla být dvě nová křesla: jedno pro digitalizaci státní správy, další pro řešení evropských záležitostí. Lídr koalice Spolu a kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS) v neděli v CNN Prima News řekl, že smyslem je lepší koordinace agendy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala.

Článek

Vláda by tak měla mít 17 členů. Současná jich má 14, ale Karel Havlíček řídí dva resorty: průmysl a dopravu.

„Nechceme budovat žádné další ministerstvo a úřad, ale hledáme cesty, jak řešit problémy jako digitalizace státní správy či předsednictví EU. Řešíme to tak, že by se tomu věnoval někdo na úrovni vlády,“ řekl Fiala. Ministrem pro digitalizaci by mohl být podle dřívějších kuloárových zpráv šéf pirátů Ivan Bartoš.

České předsednictví v Radě Evropské unie od poloviny roku 2022 označil Fiala za katastrofálně nepřipravené. Případný ministr by odpovídal i za jiné evropské záležitosti.

Fiala odmítl plošná opatření na pomoc lidem ohroženým energetickou chudobou

Domácí

„Ministra pro evropské záležitosti má spousta zemí právě proto, že evropská agenda a politika jsou již trošku odlišné od zahraniční politiky,“ vysvětloval Fiala.

Ustavení ministrů bez portfeje není výjimečné. Ministra pro evropské záležitosti už měla ODS ve Fischerově vládě. Byl jím Juraj Chmiel. Předtím to byl krátce Štefan Füle (ČSSD). Dál třeba ministr pro lidská práva a rovné příležitosti, kterým byl v Sobotkově vládě Jiří Dienstbier (ČSSD), později Jan Chvojka (ČSSD).

Takový člen vlády nespravuje konkrétní resort, ale i tak má svůj aparát, zpravidla na Úřadu vlády.

Fialova vláda dostává konkrétnější obrysy

Parlamentní volby

O rozdělení resortů mezi pětikoalici zatím není jasno, přednost má podle Fialy hledání shody na programu. Koaliční smlouvu na čtyři roky chce představit 8. listopadu. ODS by ráda získala resort financí. Podle Fialy je běžné, aby byl šéf státní kasy ze stejné strany jako premiér. Kandidátem je podle spekulací první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

O křehkost vlády se Fiala neobává. „Většina 108 hlasů ve Sněmovně je silná, a to je ten závazek a naděje, že se nám podaří překonat rozdíly, protože ty tam samozřejmě jsou,“ poznamenal.

Bezhlavé rušení restrikcí nehrozí

Do bezhlavého rušení nedávno zavedených opatření se nově vznikající vláda pouštět prý nebude. Fiala chce nejprve vyhodnotit jejich fungování. Například u zrušení bezplatných testů na covid, s čímž původně koalice Spolu nesouhlasila. „To, že se lidé nechávají očkovat ve větší míře než předtím, považuji za dobré. Pojďme v těch krocích, které k tomu povedou, pokračovat,“ uvedl Fiala.

Bartoš: Na sebelítost není čas

Domácí

Plošný lockdown odmítl, u možnosti lokálních uzávěr byl ale zdrženlivější. Reagoval tak na nedávný výrok kandidáta na nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) pro Novinky.cz. Válek prohlásil, že senioři se musí buď naočkovat, nebo budou v lockdownu. Nevakcinovaní lidé nad 60 let by třeba nemohli chodit do práce a měli by vyhrazený čas pro nakupování. „Válek mluvil o lokálních opatřeních, ne plošných. Moji podporu bude mít každý rozumný návrh, který přijde,“ řekl Fiala.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Poslanec za TOP 09 Vlastimil Válek

„Řekl jsem, že je potřeba neočkované seniory chránit. Termín lockdown je nešťastný a já osobně nemám rád jakékoliv restrikce, včetně lockdownu. Zavírání čehokoliv je poslední zoufalý krok,“ vysvětloval v neděli v ČT Válek. Zda bude ministrem, Fiala nepotvrdil. Podle Válka není nezbytné, aby resort řídil někdo z TOP 09. „Je několik kandidátů na ministra zdravotnictví,“ poznamenal. Pokud by nabídku dostal, tak ji přijme.

Válek: Jsem pro lockdown neočkovaných lidí starších 60 let

Domácí

Naproti tomu o prioritách resortu má Fiala jasno: zvýšení proočkovanosti obyvatel, zejména seniorů. „Nejde to dělat tak, jako se to dělalo dosud. Chceme udělat opravdu adresné oslovování. Za pomoci zdravotních pojišťoven, za pomoci praktických lékařů, prostě doslova se dostat k těm lidem přímo a přesvědčit je, aby se nechali naočkovat,“ dodal Fiala.

Praktici dostali už v září žádost státu víc oslovit své neočkované starší pacienty. Za nově očkované mohou zpětně dostat příspěvek 380 korun. Před pár dny premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že VZP rozešle neočkovaným klientům nad 65 let výzvu k očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám