Hlavní obsah

Festivaly letos určitě nebudou, oznámila vláda

– Praha
Novinky, ber

Letní velké festivaly se letos konat nebudou. Ve čtvrtek to schválila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je rozhodnutí definitivní.

Foto: ČTK

Lubomír Zaorálek

Článek

„Po dohodě s ministrem zdravotnictví jsme se shodli na tom, že se v průběhu tohoto léta nebudou konat velké festivaly,“ sdělil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Budeme se samozřejmě bavit, co bude v létě možné. To vám ale teď neřekne nikdo z nás, protože to bude věcí toho, jak se vyhodnotí první krok (účast 100 lidí)," řekl Zaorálek.

Vláda povolila kulturní a sportovní akce už od 11. května

Koronavirus

Podle něho to ale měli lidé očekávat. „Už i karlovarský festival hlásil, že nebude,“ dodal Zaorálek na tiskové konferenci po jednání vlády.

Karlovarský festival letos nebude

MFF KV

Vouchery 

Ministr proto navrhuje, aby mohli pořadatelé akcí odložit platby za vstupné.  „Peníze nebudou vráceny, dotyčný ale může požádat o poukaz na akci v náhradním termínu,“ upřesnil ministr.

„Zákon bude platit až bude účinný, to bude asi v polovině května,“ dodal Zaorálek s tím, že výjimku budou mít například držitelé průkazy ZTP nebo lidé starší 65 let. Těm by pak měly být vstupenky proplacené. Platit by pak změna podle ministra měla až do 31. října 2021.

Novela teď poputuje do Poslanecké sněmovny. Pokud ji schválí, posoudí ji také senátoři a prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám