Hlavní obsah

Farský se vzdá mandátu

Aktualizováno

Poslanec hnutí STAN Jan Farský složí poslanecký mandát, oznámil to v noci na čtvrtek na Twitteru. Zdůvodnil to tím, že nechce komplikovat fungování vlády a hnutí STAN. Předsednictvo hnutí jej na večerním jednání k rezignaci vyzvalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Farský

Článek

Farský je od víkendu na půlroční stáži v americkém Oregonu. Odletěl tam s tím, že si současně zachová poslanecký mandát. To se stalo terčem velké kritiky politiků i z řad koalice.

„Nechci komplikovat fungování vlády a našeho hnutí STAN. A tak vyslyším výzvu našeho předsednictva a složím mandát poslance,“ napsal Farský.

Zůstal v tom sám. Farského hodili přes palubu všichni

Domácí

Farského k rezignaci vyzvalo předsednictvo STAN. Podle místopředsedy hnutí Petra Gazdíka situaci s půlroční nepřítomností poslance podcenilo. Debata byla extrémně složitá, protože Jan Farský toho pro hnutí STAN udělal hrozně moc. Uvědomujeme si ale, že jsme situaci kolem jeho nepřítomnosti podcenili, a omlouváme se za to našim voličům – a vlastně i Janu Farskému, kterému jsme nebyli dostatečnou vnitřní opozicí,“ řekl.

Farský i přes rezignaci uvedl, že si stále myslí, že je povinností politika  zvyšovat svou kvalifikaci ke službě republice. „V dobré víře jsem se rozhodl usilovat o vědomosti, nadhled, kontakty, které bych ve zbylých 3,5 letech mandátu vysoce zúročil,” uvedl. Připomněl, že se chtěl účastnit klíčových hlasování ve Sněmovně.

Napjaté vztahy v pětikoalici. Jurečka se přidal ke kritice STAN a Farského

Domácí

Informace o tom, že Farský odjíždí na půl roku do USA na pracovní stáž, se objevila minulé pondělí a způsobila poprask. Farský uvedl, že po dobu své nepřítomnosti ve Sněmovně bude posílat svůj poslanecký plat i náhrady vybraným neziskovým organizacím.

To ovšem nezabránilo kritice, která přišla jak ze strany opozice, tak i koalice. Za nešťastné rozhodnutí odjet v době mandátu označil Farského počínání šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Podobně hovořili také premiér Petr Fiala (ODS) a předseda lidovců Marian Jurečka, pokud by Farský byl jejich poslancem, cestu by mu nedoporučili.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Farského stáž v USA a současně mandát poslance byly v rozporu s koaliční smlouvou mezi STAN a Piráty, kde se strany zavázaly, že výkon mandátu bude prioritou před dalšími činnostmi.

Řekl jsem, že je schopen, ale ne, že má běžet závod
Petr Pithart

Rezignace Farského přichází také poté, co se od jeho vyjádření ve středu distancovali též bývalý český velvyslanec v USA a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský i bývalý premiér Petr Pithart. Jejich dobrozdáním se Farský zaštiťoval, když před kritiky hájil svou studijní cestu do USA. Ruce pryč dal od Farského v úterý také premiér Fiala, který se k věci ještě minulý týden stavěl rezervovaně.

„K získání stipendia je také potřeba řada doporučení a ta mi dal Petr Fiala, Petr Pithart a Michael Žantovský. A s nimi a také s Vítkem Rakušanem jsem to konzultoval a všichni mi na dotaz, zda bych neměl rezignovat, říkali, že bych tím zklamal voliče,” prohlásil například Farský.

Arogantní. Obrovská chyba. Kde je ta slibovaná změna? Politologové trhají Farského na kusy

Domácí

To Pithart i Žantovský pro Novinky odmítli. Pouze Farskému vystavili odborné doporučení, že je schopen kurz absolvovat. O okolnostech cesty s ním prý nemluvili.

„Řekl jsem, že je schopen, ale ne, že má běžet závod. Pouze jsem ho pustil na start,” popsal svou podporu ve středu pro Novinky Pithart. „Tohle už ale bylo dávno, to nemá možnost na nikoho svalovat. My jsme posuzovali pouze jeho kvalitu, intelektuální studijní schopnosti,” dodal.

Přednostní hlasy: Jak funguje kroužkování v jednotlivých českých volbách

Volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám