Hlavní obsah

Faltýnek vysvětloval ve Sněmovně ukradené diáře. Zmínil syna, který mu sebral milion na drogy

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek ve středu vysvětloval, jak se mu ztratily diáře, které před časem získal server Seznam Zprávy. Podle jeho slov mu je nejspíš ukradl někdo blízký. Zmínil se při tom také o záznamu, že mu syn vzal milion korun. Upřesnil, že je potřeboval na drogy, nyní už je ale deset let „v pohodě”.

Faltýnek vysvětloval ve Sněmovně ukradené diářeVideo: psp.cz

 
Článek

„Jsem ze staré školy, a používám tedy takový velký černý diář asi 20 let, kde si píšu všechny schůzky s lidmi, s kterýma se potkávám, a dělám tam i nějaký poznámky o tom, co chtěli řešit,“ začal Faltýnek s tím, že ho k vysvětlení vyzval přímo premiér Babiš.

„Můžu pouze spekulovat, že to ukradl někdo velmi blízký z mého okolí,“ řekl k původu poznámek. V kuloárech se však spekuluje o tom, že diáře vzala jeho bývalá přítelkyně. Faltýnek řekl, že trestní oznámení na zloděje diáře podat neplánuje. Od řečnického pultu ve Sněmovně však vyzval policii, aby se záležitostí začala zabývat.

Kdo porušil principy boje proti korupci, musí odejít, řekl Babiš k Faltýnkovi

Domácí

S informací, že má k dispozici Faltýnkovy diáře, jejichž pravost předseda poslaneckého klubu ANO nezpochybňuje, přišel tento týden server Seznam Zprávy. Z poznámek vyplývalo, že Faltýnek jednal o věcech, pro které podle Babiše neměl mandát.

Faltýnek nyní uvedl, že šlo o diáře z let 2015 a 2016 a možná i z roku 2017.

A dále podotkl, že nerozumí tomu, s kým se jako poslanec může a nemůže stýkat. „Já se potkávám se všema a otevřeně to přiznávám,“ řekl na plénu. „Potřebuji na to povolení premiéra?“ ptal se přítomných.

Opozice: Babiš při vyjednávání o dodatečných vakcínách z EU naprosto selhal

Domácí

Poznámky z diáře se podle informací Seznam Zpráv týkaly mimo jiné rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Faltýnek nyní pouze připustil, že lobboval například za výstavbu Národního sportovního centra v Jeseníku, o což ho nepřímo požádalo tehdejší vedení města. „Šel jsem na ministerstvo, zda je ta žádost v pořádku. To je vše,“ zdůrazňoval.

V diáři měl být zaznamenaný také postup při vzniku firmy, jejíž akcie hodlal Faltýnek podle vyznění zápisků vlastnit. To však při slyšení ve Sněmovně odmítl. „Nikdy jsem nepodnikal, ani jsem to neplánoval,“ tvrdil.

Závěrem také odmítl, že by jakkoliv překročil zákonné pravomoci.

Blatný skončil

Domácí

 „Syn mi vzal peníze na drogy”

U řečnického pultíku se vrátil i k záznamu v diáři, ve kterém si poznamenal, že mu jeho syn ukradl milion korun z trezoru. Ve Sněmovně k tomu nyní dodal, že peníze potřeboval jeho syn na drogy.

„Můj mladší syn v tom jel. Když se shání prostředky na drogy, je jedno, kde se to vezme. Byl tři měsíce ve vazbě a jsem rád, že jsem ho z toho dostal. Deset let je v pohodě, má pětatřicet let a já dva vnuky, funguje,“ řekl.

ANO dále ztrácí. ČSSD by se do Sněmovny nedostala

Parlamentní volby

Faltýnek byl prvním místopředsedou ANO od února 2015, na funkci rezignoval loni v říjnu kvůli jednání s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) v restauraci, která měla být podle vládních nařízení proti šíření koronaviru zavřená. Místo v čele poslaneckého klubu ANO tehdy Faltýnek udržel.

Zhruba deset let byl také členem představenstva skupiny Agrofert, kterou Babiš vlastnil a v únoru 2017 ji převedl do svěřenských fondů. I když firmy formálně nejsou premiérovým majetkem, stále je beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám