Hlavní obsah

Opozice: Babiš při vyjednávání o dodatečných vakcínách z EU naprosto selhal

O skandální prohře či naprostém selhání premiéra Andreje Babiše (ANO) hovoří v pátek opoziční politici v souvislosti s výsledkem vyjednávání o podílu České republiky z dodatečných deseti milionů vakcín od firem Pfizer/BioNTech proti covidu-19. Česko spolu s Rakouskem a Slovinskem odmítá kompromisní plán na dělení dávek, podle Babiše není solidární a vyvážený.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci trojkoalice TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, ODS Petr Fiala a KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

Podle serveru Politico získaly Rakousko a Slovinsko trochu vakcíny navíc díky tomu, že se k návrhu portugalského předsednictví odmítly připojit, naopak ČR z „balíku solidarity” mohla získat asi 140 tisíc dávek. To, že se k němu odmítla připojit, vedlo k čisté ztrátě 70 tisíc dávek, píše Politico s odvoláním na diplomaty.

Předseda ODS Petr Fiala v pátek uvedl, že vakcíny zachraňují životy a povinností premiéra je bojovat o každou z nich. „Opakuje se to s železnou pravidelností: doma dělá Andrej Babiš ramena, v EU neprosadí nic. Pokud se zpráva potvrdí, je to skandální prohra,” konstatoval.

Babišova ostudná porážka. Ve sporu o vakcíny ztratila ČR nejvíc, píše Politico

Amerika

Ministr zahraničí Tomáš Petříček, který bude za týden kandidovat na předsedu koaliční ČSSD, na Twitteru uvedl, že Babiš chtěl jednat sám a strategii s nikým nekonzultoval. "Výsledky nám neoznámil. Takže teď musí také sám převzít zodpovědnost a omluvit se těm, kdo budou na vakcíny čekat zase o něco déle," uvedl.

Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky se jedná o Babišovo naprosté selhání v jednáních. „Mohl zajistit pro naše občany více vakcín, neudělal to ani včera (ve čtvrtek), ani na podzim, když neobjednal pro ČR maximální možný počet vakcín, které objednat mohl,” vyjáádřil se Jurečka. Babišova špatná rozhodnutí tak mohou za tisíce zbytečně zmařených životů, doplnil.

O opakovaném selhání předsedy vlády mluví také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Nyní se ukázal jako neschopný vyjednavač. A dokonce české občany připravil o 140 tisíc vakcín, které mohl získat navíc. Může za to přímo Babiš sám, i kdyby vinu házel na kohokoliv, z toho se nevymluví,” uvedla Adamová. Kvůli Babišovým opakovaným selháním přišly už desítky tisíc rodin o příbuzné, míní. „A další ještě přijdou,” varovala.

Žádná solidarita neexistuje, říká Babiš o rozdělování vakcín

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám