Hlavní obsah

ANO dále ztrácí. ČSSD by se do Sněmovny nedostala

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězem voleb by se podle modelu společnosti Median stala koalice Pirátů a STAN se ziskem 27,5 procenta. ANO by mělo 24,5 procenta, koalice SPOLU 17,5 a SPD 10 procent. Komunisté by získali 7,5 procenta.

Článek

Sociální demokraté by podle modelu měli 4 procenta, hnutí Trikolóra 3 procenta a Zelení 2 procenta hlasů.

Ve srovnání s minulým měsícem koalice Pirátů a STAN posílila, zatímco ANO dále ztrácí.

„U SPD se zastavil mírný růst preferencí, pozorovatelný od července 2020,” konstatovala agentura. Ta si povšimla i poklesu ČSSD.

„Podle volebního modelu Median nebylo hnutí ANO na pozici lídra naposledy v březnu 2014, kdy ČSSD byla na první pozici se ziskem 21 procent a hnutí ANO na druhé pozici se ziskem 19,5 procenta preferencí,” uvedl Median s tím, že epidemie covid-19 se do pozice stran vládní koalice začíná výrazně promítat.

Volební účast by dosáhla 67 procent.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

Nerozhodnost voličů

Volební potenciál koalice Pirátů a STAN dosahuje 32,5 procenta, ANO 28,5 procenta a koalice SPOLU 23 procent. Pokud by SPD získalo hlasy od všech voličů, kteří jej vážně zvažují volit a nevylučují účast ve volbách, oslovilo by 14,5 procenta hlasů, KSČM by mohla hypoteticky dosáhnout na 9, ČSSD 8,5, Zelení 7 a Trikolóra 5,5 procenta.

Jak agentura připomněla, jen „necelá polovina respondentů (49 procent) si je v případě voleb jista svou účastí i volenou stranou“.

Průzkum proběhl od 1. do 29. března a zapojilo se do něj 1013 respondentů.

Foto: Novinky

Volební model v březnu 2021 podle agentury MEDIAN

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám