Hlavní obsah

Experti: Kalousek příštím prezidentem? Exceloval by v debatách, na vítězství to ale nestačí

Právo, zr

Zhruba za půl roku se rozeběhne kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si Češi zvolí nástupce Miloše Zemana. Vstoupit by do ní mohl i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který přiznal, že kandidaturu zvažuje. Podle expertů na politologii a marketing by Kalousek jistě výborně zvládal politické debaty, voliči mu však stále vyčítají kroky vlády Petra Nečase (ODS).

Foto: Novinky

Miroslav Kalousek – rozhovor

Článek

O případné kandidatuře hovořil Kalousek v rozhovoru pro sobotní Právo.

„Když o tom tak přemýšlím, tak si říkám, že bych měl chuť se do toho pustit,“ uvedl s tím, že si představuje výkon prezidentské funkce civilněji, než jak je tomu nyní. Nominaci by chtěl od občanů.

Kalousek: Prezidentskou volbu vážně zvažuji

Domácí

Kandidát na prezidenta potřebuje sehnat buď podpisy od 20 poslanců, 10 senátorů, nebo 50 tisíc podpisů občanů.

Právě ke sběru podpisů na svou podporu nepřímo vyzval nedávno i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), když odpovídal na otázku, zda bude kandidovat na hlavu státu.

„Všichni se na to ptají, tak mě napadlo, že kdyby lidé začali sbírat petiční archy a bylo dost podpisů… Ale nechci předjímat, uvidíme. Teď to není téma,“ řekl Babiš.

Oba politici, kteří posledních osm let ve Sněmovně stáli proti sobě, tak rozšířili množinu možných kandidátů.

Babišovi fanoušci už sbírají podpisy pro boj o Hrad

Prezidentské volby

K nim patří například generál Petr Pavel, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer nebo rektorka Masarykovy univerzity Danuše Nerudová.

Politologové míní, že Babišovi i Kalouskovi jde nyní hlavně o to zjistit, jestli by u občanů měli šanci ve volbě obstát. Marketingový expert Karel Pluhař předpokládá, že směr kampaně významně ovlivní ekonomická situace země.

„Tématem voleb nejspíš bude inflace a rostoucí příjmové rozdíly. To by nahrálo zkušeným politikům a srazilo šance občanských kandidátů,“ řekl Novinkám Pluhař.

„Miroslav Kalousek patří k nejvýraznějším politickým osobnostem posledních desetiletí. Převažují ale spíš jeho odpůrci, a to v takové míře, že na tom nic nezmění sebelepší předvolební kampaň,” podotkl expert.

Kdo míří do prezidentských voleb? Babiše může ohrozit kandidát SPOLU a PirSTAN

Prezidentské volby

„Pokud se budou volby skutečně odehrávat v ekonomických tématech, posílil by Andrej Babiš, který jako jediný z kandidátů dokázal zvyšovat životní úroveň svých voličů,” přiznal Pluhař.

„Pokud by se navíc jeho týmu podařilo přehodit odpovědnost za rostoucí cenu na Fialovu vládu, získá obří výhodu nad vládním kandidátem,“ dodal Pluhař.

Napodobil by Kalousek Topolánka?

Kalouska podle něj tíží kroky vlády Petra Nečase (ODS), v níž byl ministrem financí. Mnozí mu vyčítají například nižší valorizaci důchodů v roce 2012.

„Těžko osloví příznivce prezidenta Zemana. Nebudou věřit, že je před rostoucími cenami ochrání politik, který rozesílal občanům složenky na splácení státního dluhu,“ připomněl Pluhař.

TOP 09 v kampani před volbami v roce 2010 rozeslala fiktivní složenky na 121 tisíc korun, což byl státní dluh rozpočítaný na obyvatele země.

TOP 09: Tradice, odpovědnost, prosperita. Vznik a vývoj strany

Volby

„Pokud by Kalousek kandidoval, bezesporu by exceloval v debatách, nicméně i tak by nejspíš mířil na podobný výsledek jako v roce 2018 Mirek Topolánek, který získal 4,31 % hlasů,“ míní Pluhař.

Politolog Petr Sokol očekává v druhém kole prezidentských voleb střet mezi Babišem a zástupcem politické pravice.

Jestli to bude zrovna Kalousek, je hlavně otázka toho, kdo další se bude chtít do kampaně pustit. „Pro takto vyhraněné politiky je vždy nejtěžší dostat se přes první kolo,“ řekl Novinkám Sokol.

„Je pravda, že Kalousek je vyhraněný politik, a tím by mohl nějaké hlasy pro druhé kolo ztratit, ale v tom se podobá Babišovi,“ uvedl také.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Na druhou stranu, nepolitický kandidát jako generál Petr Pavel může mít podle Sokola handicap ustát na závěr kampaně politické debaty.

Sokol nečeká, že by se strany vznikající vlády ODS, TOP 09, lidovců, Pirátů a STAN domluvily na společném kandidátovi.

„Ale bylo by to samozřejmě dobré, kdyby se dohodly na co nejmenším počtu kandidátů. Protože na té druhé straně to vypadá na kandidaturu Andreje Babiše,“ dodal.

Kdo by Kalouska volil?

Politolog Josef Mlejnek míní, že dokud není znám výčet všech kandidátů, nelze předjímat, kdo může uspět. „Miroslav Kalousek byl politikem, který patřil mezi ty, kteří měli v průzkumech největší nedůvěru,“ uvedl Mlejnek.

Kalousek: Vláda nebrání úspory lidí, ale nízké úvěry Agrofertu

Parlamentní volby

„Bude mít sice jádro voličů, ale je otázka, zda by mu to stačilo na druhé kolo. Protože kdo ho bude volit? Voliči TOP 09 a ještě možná ne všichni. ODS může postavit svého kandidáta, třeba předsedu Senátu Miloše Vystrčila,“ dodal.

Podle Mlejnka mohou prezidentské volby sklouznout k hledání „Antibabiše“, tedy pokud se stávající premiér rozhodne kandidovat.

Není však jisté, že Babiš získá tolik voličů, kolik mělo jeho ANO v posledních volbách (1,45 milionu). „Někteří voliči mohou volit Andreje Babiše na premiéra, ale prezidentem chtít někoho jiného,“ myslí si Mlejnek.

Na hlavu státu bude možná kandidovat i podnikatel a matematik Karel Janeček. Ten vystoupil v listopadu na udílení hudebních cen Český slavík s projevem proti očkování dětí proti covidu. Podle odborníků ale nemá velké šance uspět.

Kvůli proslovu na Českém slavíkovi s Janečkem skoncoval vědecký nadační fond, který sám založil

Domácí

„S tím, jak se profiluje k tématu očkování, zaujímá stanovisko, které reprezentuje ve společnosti omezený počet voličů. Jestli někomu může být konkurentem? Nějaké hlasy může odčerpat Andreji Babišovi a pak může získat hlasy lidí, kteří si přejí, aby prezidentem nebyl politik,“ řekl Sokol.

Pluhař míní, že pro Janečka hovoří solidní finanční zázemí.

„Profiluje se jako zastánce lidí znechucených epidemiologickými opatřeními, ale těžko si tím nakloní alespoň 20 procent voličů, aby měl šanci postoupit do druhého kola,“ uvedl Pluhař.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

„Je také otázkou, jestli bude téma covid-19 v době voleb aktuální. Zejména konzervativní voliči odmítnou jeho výstřednější životní styl, který je ve velkém rozporu s tradicí prezidentského úřadu,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám