Hlavní obsah

Dusit ekonomiku není správná cesta, míní Schillerová

Právo, Jakub Svoboda

Státní rozpočet skončil za celý loňský rok ve schodku 28,5 miliardy korun. Vláda plánovala 40miliardový schodek rozpočtu, i tak jde o nejvyšší deficit od roku 2015. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v rozhovoru pro deník Právo řekla, že důvodem jsou mohutné investice a že jde o čtvrtý nejlepší výsledek za dvacetiletí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Hospodaření státu dopadlo loni lépe, než si vláda naplánovala, přesto jde o nejhorší výsledek za poslední čtyři roky. Co se na něm nejvíc podepsalo?

Předně jsme mohutně investovali. Proinvestovali jsme o 17 miliard Kč více, než jsme v rozpočtu plánovali. Meziročně dokonce o 23 miliard víc. A i přes zpomalení ekonomiky jsme dosáhli jednoho z nejlepších výsledků hospodaření v novodobé historii ČR. Je to čtvrtý nejlepší výsledek za posledních 20 let.

Státní rozpočet skončil ve schodku 28,5 miliardy, oznámila Schillerová

Ekonomika

Po celý rok jsme podporovali hospodářský růst, životní úroveň a důvěru v ekonomiku. Výrazně jsme napomohli k nárůstu životní úrovně pracujících, seniorů i sociálně slabých. Ale samozřejmě, projevuje se i zvolnění ekonomického růstu, například na trhu práce. To se muselo promítnout i do inkasa některých daňových příjmů, kde již nemáme dvouciferné růsty, ale stále velmi slušné meziroční přírůstky.

Během loňského roku zaostával naplánovaný výběr daní, například u daně z příjmů právnických osob. Je to dáno tím, že ekonomika nerostla tak rychle, jak jste odhadovali?

Loňský výsledek jednotlivých daňových titulů byl nakonec velmi blízko odhadu ve státním rozpočtu. V případě daně z příjmů právnických osob jsme dosáhli 99,2 procenta. Ten méně než procentní výpadek byl dán dividendovou politikou v podstatě několika podnikatelských subjektů. Proti roku 2018 jsme jen na této dani vybrali o 9 miliard Kč víc.

Argumentujete i tím, že rok 2018 vyšel ve srovnání s loňskem lépe kvůli mimořádné platbě z evropských fondů. I loni jste ale měli mimořádný příjem, 18 miliard ze zrušeného Fondu národního majetku…

Žádný mimořádný příjem se nekonal. Je to mýtus, který se objevil v souvislosti s naší novelou zákona o zrušení Fondu národního majetku. Realita je úplně jiná. Příjmy z Fondu národního majetku byly v loňském roce řádně rozpočtovány. Na rozdíl od minulých let, kdy se každý rok převádělo průměrně 10 miliardy Kč, podle libovůle ministra financí, a to v podstatě bez jakéhokoliv klíče a bez kontroly parlamentem. Například v roce 2002 bylo ze zvláštních účtů privatizace utraceno neuvěřitelných 120 miliard Kč. A tehdy skutečně šlo o příjmy z privatizace, dnes se v podstatě bavíme pouze o dividendě ČEZ.

Zeman podepsal rozpočet se 40miliardovým schodkem

Domácí

Podle většiny ekonomů by cílem vlády měl být v době ekonomického růstu vyrovnaný rozpočet a také výraznější snižování poměru veřejného dluhu k HDP. Proč se to nedaří?

ČR je fiskálním premiantem EU. Je správné každou korunu obracet dvakrát, ale dusit ekonomiku není správná cesta. Prioritou hospodářské politiky musí být promyšlené investice, které se v budoucnu mnohonásobně vrátí. Dopravní infrastruktura, výzkum, technologie, podpora zahraničních investic stejně jako udržitelná sociální politika. Zároveň připomínám, že náš dluh dlouhodobě klesá. V roce 2019 jsme jej v poměru k HDP stlačili pod 30 procent na nejnižší hodnoty od roku 2009. Od roku 2014 jsme zadlužení naší země snížili už o 12 procentních bodů.

Pro letošní rok vláda prosadila zvýšení některých spotřebních daní, snížení sazeb DPH u některých služeb i spuštění poslední vlny EET. Jak se tato opatření jednotlivě promítnou v příjmech rozpočtu?

Do státního rozpočtu 2020 by zvýšení spotřebních daní na tabák a alkohol mělo celkem přinést 8,6 miliardy Kč. Zvyšují se také některé dílčí sazby daně z hazardních her, které do rozpočtu přinesou 400 milionů Kč a 200 milionů Kč do rozpočtů obcí. Cílem je přesnější zohlednění společenské škodlivosti jednotlivých hazardních her zavedením více systémové diferenciace sazby v závislosti na škodlivosti dané hazardní hry, případně dosažení horizontální spravedlnosti z hlediska zdanění vysokých výher u loterií.

Obce, kraje a města se topí v penězích, prohlásil Babiš ve Sněmovně

Domácí

Zavedení elektronické evidence tržeb včetně jejího závěrečného rozšíření v květnu 2020 bude na úrovni veřejných rozpočtů pro letošní rok podle našich odhadů znamenat přínos okolo 15 miliard Kč, včetně pojistného. Jako kompenzaci podnikatelům za zavedení EET snižujeme i letos DPH v sektoru stravování, některých řemeslných a odborných služeb, ale i vodného a stočného. Významné snížení DPH, které evidenci tržeb provází, má primárně za cíl pomoci podnikatelům, kteří se budou moci rozhodnout, zda sníží své ceny, nebo si budou takto kompenzovat jiné náklady.

V případě vodného a stočného však ve většině případů dojde právě ke snížení cen pro konečné spotřebitele, protože v oblasti vodárenství je ministerstvo financí cenovým regulátorem a pohlídá si, aby se nižší sazba DPH promítla do nižších cen.

Počítáte s dalším zvyšováním spotřebních daní v příštích letech?

Ministerstvo financí připravuje novelu zákona o spotřebních daních. Záměrem je představit víceletý plán postupného zvyšování sazeb spotřebních daní z tabákových výrobků. Tento plán představuje onu jistotu a předvídatelnost, po kterých volal tabákový průmysl. Plán je navržen na tři roky a podobně jako u současného návrhu na rok 2020 nebude zvyšovat cenovou dostupnost tabákových výrobků. Růst sazeb tak bude korespondovat s očekávaným růstem objemu mezd a platů v ekonomice v příslušných letech. Plán byl nedávno představen i zástupcům tabákového průmyslu.

Reklama

Výběr článků

Načítám