Hlavní obsah

Dušek: Epidemie na podzim nevyhnutelně poroste, ale máme dobrá čísla

S návratem lidí do zaměstnání a dětí do škol začne epidemie covidu-19 růst. Vývoj by ale neměl být tak dramatický jako loni. ČTK a České televizi to v pondělí řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. I při vysoce rizikovém scénáři vývoje by podle něj v nemocnicích mohlo být v druhé polovině září kvůli covidu kolem 500 lidí, z toho necelá stovka na jednotkách intenzivní péče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Článek

Letos v březnu, kdy epidemie Česko silně zasáhla, bylo v nemocnicích přes 9000 lidí. Rizikem pro podzim je podle Duška asi 440 000 lidí nad 60 let, kteří nejsou očkováni ani neprodělali onemocnění, a nedostatečná proočkovanost mladší populace.

Epidemie covidu-19 nyní podle Duška vykazuje dobrá čísla a v různých ukazatelích má stejné nebo lepší hodnoty než loni touto dobou. Epidemie podle něj stagnuje, nákaza se šíří hlavně mezi mladými lidmi od 16 do 30 let. Tři čtvrtiny nových případů se týkají lidí, kteří nejsou očkováni, a denní přírůstky ve zranitelné populaci jsou v jednotkách případů. Takzvané incidenční číslo, které udává týdenní počet nově nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel, se třetí den po sobě drží pod hodnotou 12.

S podzimním počasím, návratem lidí z dovolených a dětí do škol odborníci očekávají zhoršení epidemie. „Návrat velké masy lidí do běžného života nevyhnutelně povede k tomu, že nákazy porostou,” uvedl Dušek. Je podle něj otázkou, jak velký nárůst to bude a jaký dopad bude mít.

V Česku je podle dat ÚZIS stále asi 533 000 lidí ve věku nad 65 let, kteří nejsou očkováni. Z toho zhruba 97 000 prodělalo onemocnění a chrání je imunita.

Testy budou zdarma i po 1. září, oznámil Vojtěch

Domácí

„Máme tu asi 440 000 lidí v relativně vyšším věku, kteří mají potenciál k tomu, aby byli nakaženi. Vážnější stav lze očekávat u 50 až 60 procent z nich,” poznamenal Dušek. Pro to, aby epidemie nedosáhla rizikového scénáře, by bylo podle něj potřeba, aby se i tito lidé nechali očkovat a aby se zvýšila proočkovanost i u mladší generace a lidí středního věku.

Riziko vidí odborníci také v nízké proočkovanosti v některých okrajových částech země. Podle Duška by tam mohla vzniknout ohniska šíření nákazy.

Jak zjistit, zda máte protilátky

Koronavirus

Vývoj epidemie se projeví zhruba deset až 14 dní po návratu. Dopad na nemocnice bude zřejmý spíše až ke konci září. Vakcinace nechrání před nákazou na 100 procent, ale brání těžkému průběhu onemocnění. Realistický scénář vývoje podle Duška ukazuje, že dopad na nemocnice by měl být zvládnutelný.

Nynější vývoj podle Duška sleduje spíše optimistický scénář. „Vstupujeme do podzimu s velmi dobrými čísly, máme vysokou proočkovanost,” konstatoval. V populaci nad 18 let má 69 procent lidí alespoň jednu dávku očkování, nebo je k očkování aspoň registrováno. Ve věkových kategoriích od 16 do 39 let se toto číslo pohybuje nad 50 procenty, u dětí mezi 12 a 15 lety dosahuje asi 30 procent. Jako klíčovou hranici označují odborníci 70procentní proočkovanost.

Reklama

Výběr článků

Načítám