Hlavní obsah

Testy budou zdarma i po 1. září, oznámil Vojtěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Testy budou zdarma pro lidi starší 18 let i po 1. září. Po jednání kabinetu to v pondělí oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Záznam: TK po jednání vlády 23.8.2021Video: ČTK

 
Článek

„Odložíme zrušení úhrady testů na nemoc covid-19 tak, jak bylo plánováno od 1. září,” sdělil.

Důvodem je zhoršující se situace ve světě. „Situace v okolních státech se zhoršuje. Před měsícem se začala situace zhoršovat ve Španělsku, nyní se zhoršuje i u našich západních sousedů, tedy například v Německu,” vysvětlil.

Testy by mohly hradit pojišťovny i po 1. září

Domácí

„V tuto chvíli by bylo rizikem, kdyby poklesly testovací kapacity,” doplnil ministr.

S tím, že testy lidem starším 18 let nebudou již pojišťovny proplácet, přišla vláda v minulém týdnu.

Vojtěch také řekl, že vláda zatím nepočítá s povinným testováním ve firmách. Mělo by smysl při incidenci nad 75 případů covidu na 100 tisíc obyvatel, teď je 12.

DPH u respirátorů 

Vláda v pondělí také prodloužila prominutí daně z přidané hodnoty u respirátorů, a to o další dva měsíce do konce října.

Respirátory jsou kvůli epidemii covidu-19 povinné například v hromadné dopravě a vnitřních prostorách.

Prominutí DPH u respirátorů prodlouženo do konce října

Domácí

Kabinet se sešel na řádné schůzi po téměř měsíci, při vládních prázdninách ale absolvoval čtyři mimořádná jednání. Ministři zasedli kvůli rozhodnutí, že očkovaní státní zaměstnanci budou mít nárok na dva dny placeného volna, či kvůli pověření Michala Koudelky vedením Bezpečnostní informační služby do jmenování nového ředitele. Řešili ale také úpravy koronavirových mimořádných opatření.

Výběr článků

Načítám