Hlavní obsah

Dodržování karantény se nekontroluje. Nejsou síly

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem, kteří poruší karanténu, hrozí pokuta až tři miliony korun. Soud může rozhodnout i o odnětí svobody, v době nouzového stavu až v délce osmiletého pobytu ve vězení.

Foto: Petr Nový, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Opustit svůj domov na nezbytně nutnou dobu mohou jen lidé žijící sami, kterým nemá kdo nakoupit nebo vyvenčit psa, a také výjimečně zdravotníci, nezbytní pro provoz nemocnic.

Roušky se nosí, policii stačí domluva

Koronavirus

I když případů porušování karantény je víc než dost, zatím jediný případ byl souzen na konci září. 32letá žena dostala podmíněný trest tří let vězení. Nejvíc jí uškodilo, že si šla nakoupit do obchodu potraviny a neměla roušku. Udali ji zřejmě sousedé.

Pomoci má Policie ČR

Za kontrolu dodržování karantény zodpovídají hygienici, kteří už ale nevědí, kde jim hlava stojí. Natož aby slídili po nezodpovědných spoluobčanech.

O tom, zda musíte do karantény, rozhodovala ještě na jaře hygienická stanice. Nyní pozitivní výsledek testu na covid-19 automaticky vede k zahájení domácí karantény na deset dnů. Její nastoupení i dodržování je v současné kritické situaci na osobní odpovědnosti nakaženého člověka.

Policie v Moravskoslezském kraji rozdává pokuty za nenošení roušek

Krimi

„Za porušení nařízené karantény hrozí pokuta až tři miliony korun, přičemž její porušení může být postihováno i zpětně. Na dodržování karantény dohlížejí krajské hygienické stanice ve spolupráci s Policií ČR. Informace ohledně výsledků kontrol jsou v jejich gesci,“ řekl Právu mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR Kryštof Berka.

Na webových stránkách resortu v sekci Co dělat, když jsem v karanténě? se rovnou dozvíte, že kapacity hygieniků samozřejmě nejsou takové, aby každého, kdo je v karanténě, například denně kontrolovali.

„V prvé řadě se tak spoléhá na osobní zodpovědnost každého, protože dodržením karantény nechráníte jen sebe, ale především své blízké, své okolí a v konečném důsledku celou společnost,“ píše ministerstvo zdravotnictví v pokynech.

V Praze cizinecká policie 

Některé krajské hygieny zkolabovaly už před týdny. V posledních dnech k jejich stolům a telefonům zamířily posily z řad vojáků i policistů, ve Zlíně dokonce zaměstnanci z krajského úřadu. V obvolávání nakažených a jejich kontaktů pomáhají i studenti zdravotnických škol a sociálních služeb a vysokoškoláci napříč obory. O volných kapacitách určených ke kontrolám si tedy mohou zřejmě nechat jen zdát.

Wales chystá lockdown

Evropa

Státní policie na tom ale není o mnoho lépe. V hlavním městě převzala povinnosti od Speciální pořádkové jednotky, která se kontrolami zabývala na jaře, cizinecká policie.

„Do současné chvíle dodržování karantén ve všech domácnostech, ubytovnách i hotelech, kontroluje cizinecká policie. Pracují na základě žádosti hygieniků, kteří jim předají seznam osob,“ upřesnila aktuální rozdělení sil mluvčí pražské policie Eva Kropáčová a dodala, že jiní kolegové se zapojili do pomoci hygienikům s telefonováním.

Tak je tomu i ve zbytku republiky, například v Liberci nebo v Brně, kde podle mluvčího Pavla Švába pomáhá v sídle hygieny Jihomoravského kraje 17 policistů a dalších 41 se na telefonování školí.

Chytrá karanténa těší stalkery, získávají data

Koronavirus

„Vzhledem k velké dynamice denních nárůstů není možné ze strany orgánu ochrany veřejného zdraví soustavně kontrolovat dodržování podmínek karantén. Případy porušování podmínek izolace (u pozitivně testovaných) nebo karantén (z preventivních důvodů) zjišťuje Policie ČR při namátkové kontrolní činnosti nebo v souvislosti s vyšetřováním jiného přestupku, případně na základě podnětu,“ sdělila Právu Kvetoslava Kotrbová, ředitelka KHS Jihočeského kraje.

Lidé už nic nehlásí

Udávání, alespoň v takové míře jako na jaře, se podle zkušeností mluvčí pražské městské policie nyní neděje. „Přestože v naší gesci je kontrola dodržování opatření venku, volali na jaře při první vlně na naši linku 156 lidé, kteří ohlašovali i nedodržování karantény a jiné prohřešky. Ale nyní už žádná podobná oznámení neevidujeme,“ sdělila Právu Irena Seifertová, mluvčí pražské městské policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám