Hlavní obsah

Přehledně: Kdo se vrátí do škol a kdy

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Před koncem letošního školního roku nebude výuka obnovena v plném rozsahu. Do školy by se ale mohli již příští týden vrátit studenti vysokých škol a 11. května pak studenti posledních ročníků. Starší žáci nastoupí zřejmě až v září, ale první stupeň základních škol by se mohl nepovinně vrátit do lavic už na konci května. V úterý o tom rozhodla vláda.

Foto: Novinky.cz s Ministerstvem školství

Návrh na uvolnění škol a školských zařízení

Článek

Již příští týden by se mohli studenti vrátit do budov vysokých škol, ale pouze omezeně ti z posledních ročníků a v počtu nejvýše pěti pohromadě. Mohly by se tak konat například státnice či rigorózní zkoušky.

Pokud to vývoj šíření nemoci dovolí, pro maturanty se dveře škol otevřou 11. května a skupinám mladších školáků  25. května. Výuka na prvním stupni bude však s dobrovolnou účastí a bude omezena doporučením, aby se v jedné skupině učilo pouze 15 dětí bez možnosti průběžně složení skupiny měnit. Školní docházka nebude až do konce června povinná. Družiny fungovat nebudou.

„Od 11. května budou smět vstoupit do škol studenti závěrečných ročníků, a to výhradě za účelem přípravy na maturitu. Je to ale dle podmínek školy a za dodržení přísných hygienických opatření,“ sdělil na tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga (ANO).

Maturity budou v červnu

Maturitní a závěrečné zkoušky by se měly konat po 1. červnu. „Přesný termín ale bude stanoven podle toho, jak se bude situace vyvíjet v dalších týdnech,” upřesnil Plaga.

Vláda povolila farmářské trhy

Domácí

V plném rozsahu se školní výuka do konce roku nevrátí. „Výuka na 2. stupni základních škol bude až do 30. června pokračovat vzdálenou formou,” dodal Plaga. V červnu budou umožněny žákům druhého stupně základních škol a studentům středních škol konzultace či občasné vzdělávací aktivity formou třídnických hodin, vyplývá ze schématu ministerstva školství.

Obnovení povinné školní docházky nedoporučila o víkendu ani hlavní hygienička Jarmila Rážová, ani epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Studenti, kteří se do škol vrátí, nebudou muset nosit roušky. „Pokud budou děti daleko od sebe, nebude nutné, aby je měli,” dodal Plaga.

Individuální výuka na Základních uměleckých školách a jazykových školách může začít 11. května, stejně jako prezenční výuka v dětských domovech a diagnostických ústavech. S aktivitami ve skupinách do pěti dětí pak budou moct ZUŠ a jazykové školy spolu například s domovy dětí a mládeže začít 25. května.

Ministerstvo zdravotnictví nechalo na zřizovatelích, zda nechají otevřené mateřské školy. Většina jich provoz školek omezila. Plaga zopakoval, že je na zřizovatelích, zda dokážou zajistit v mateřinkách podmínky dané ministerstvem zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám