Hlavní obsah

Do Česka dorazila tisícovka dávek remdesiviru jako dar od EU. Další jsou na cestě

Právo, Stáňa Seďová

Česko dostalo darem od Evropské unie 960 ampulí léku remdesivir. Jde o polovinu slíbeného množství. S druhou dodávkou 1009 dávek léku, která má přiletět ve středu, podle profesora Vladimíra Šrámka z Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA), který schvaluje léčbu remdesivirem na Moravě, vydrží země do konce října.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Balení Remdesiviru

Článek

Zástupce výrobce Gilead v ČR dodání Právu potvrdil. O další objednávce tohoto léku, jež by Česku vydržela půl roku, se nyní jedná.

Podle Martina Balíka, vedoucího lékaře Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice (VFN), vystačí stávající objem remdesiviru, který české nemocnice mají k dispozici, jen do příštího týdne. Už minulý týden se zpřísnila kritéria pro jeho indikaci k léčbě.

„Jinou alternativu nemáme. Jen tento lék má data, že pozitivně ovlivňuje onemocnění covid-19. Dávku viru zmenší a tělo má šanci se s ním snadněji vypořádat,“ řekl přednosta Anesteziologicko-resuscitační klinika Vladimír Šrámek z FNUSA, kde mají zásobu léku ještě pro dvacet pacientů, a nyní nikoho remdesivirem neléčí.

Pacient, který lék potřebuje, ho dostane

K obavám podle něj zatím není důvod.

„Že by se stalo, aby se lék nedostal pacientovi, který ho potřebuje, to si nemyslím. Na ruzyňském letišti už přistálo letadlo se zhruba tisícem ampulí remdesiviru. A to je jen první polovina. Přistane-li i ta druhá, do konce října bychom mohli vystačit. Teď je důležité, aby se ministerstvo zdravotnictví domluvilo s firmou a naplánovali zásoby na dalšího půl roku. Tak, jak to probíhá i v ostatních evropských zemích,“ sdělil Právu profesor Šrámek, který je členem expertního týmu, jež schvaluje indikaci k léčbě remdesivirem.

Je to zásoba zhruba pro 330 nemocných covidem-19
Pavel Březina, Gilead

V Praze už je

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) už avizoval jednání s výrobcem, americkou společnosti Gilead. „Tady není přímá linka, že by ministerstvo zdravotnictví jednalo s výrobcem,“ vysvětlil Prymula. Firma podle něj dává k dispozici až dva miliony dávek a Česká republika je bude prostřednictvím Evropské unie nakupovat.

Českým nemocnicím do týdne dojde remdesivir

Domácí

Zástupce firmy Gilead pro Česko Právu potvrdil, že čeští pacienti dostanou i druhou avizovanou dodávku léků.

„V úterý dorazila ještě před polednem do lékárny VFN v Praze dodávka 960 ampulí, zítra přivezeme dalších asi tisíc. Spotřeba výrazně narostla, ale snažíme se jednat s Evropskou komisí (EK) a ministerstvem zdravotnictví o navýšení pro ČR. Věřím, že bude dostatek pro všechny pacienty, kteří ho budou potřebovat,“ řekl Pavel Březina, ředitel české pobočky Gilead Sciences.

Zároveň upřesnil, co tato zásoba konkrétně znamená: „Podle mých informací se léčí většina pacientů pět dní, tedy šest ampulí pro jednoho pacienta, v tomto objemu znamená, že je to zásoba zhruba pro 330 nemocných covidem-19.“

Přísnější kritéria

Na výrazné ztenčení zásob léků remdesivir ve dvou, k jeho uchovávání určených, lékárnách, v Praze ve VFN a v Brně ve FNUSA, upozornila Sekce nemocničních lékárníků. Přišla už v minulém týdnu s nařízením, komu lék v případě, že začne v nemocnici docházet, podat, a komu už ne.

Mezi indikacemi pro podání remdesiviru podle lékárníků je, že pacient není na plicní ventilaci a nemá příznaky covidu-19 déle než pět dní.

Lékař Balík: Těžký covid je nejčastěji u 50–60letých

Domácí

S tím nesouhlasí lékař Balík z VFN, protože u těžkých forem, kde se příznaky objevují do sedmi dnů, má jeho podání své opodstatnění, což potvrzují i dosavadní zjištění publikovaná v odborné literatuře.

Podle úterních údajů MZ je hospitalizováno 820 covid pozitivních pacientů, z toho 187 v těžkém stavu. Jakmile ošetřující lékař vyplní elektronickou žádanku a expertní tým schválí léčbu remdesivirem, dostane se k němu lék do dvanácti hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám