Hlavní obsah

Divadelní pětiminutovky pro každého. Soubor otevřel Výdejní okénko kultury

– Praha
Novinky, Natálie Lošková

Divadelní soubor Cirk la Putyka si pro diváky připravil další netradiční projekt, který zaplní prázdnotu po zrušených představeních a rozveselí nejednoho diváka. Podobně jako restaurace otevřel takzvané Výdejní okénko kultury. Skrz něj mohou diváci v omezeném počtu sledovat krátké představení odehrávající se uvnitř. Vstupné je zdarma.

V Praze otevřelo výdejní okénko kultury. Umělci v něm hrají živé divadloVideo: Novinky

 
Článek

„Objednejte si živou kulturu, my vám ji zde vydáme! A zahrajeme pouze pro vás,“ láká diváky na představení režisér a principál souboru Cirk La Putyka Rostislav Novák. Představení se odehrává uvnitř haly Skleněnka v pražských Holešovicích, zhlédnout je mohou diváci sedící venku skrze výdejní okénko.

Inspirací pro otevření Výdejního okénka kultury byly Novákovi kromě restaurací také výdejní okénka knihoven. „Začal jsem přemýšlet o tom, jestli je možné takhle vydat lidem i dávku živé kultury. Je to zároveň takový pokus, jestli to divákům chybí. Nám každopádně ano, pociťujeme teď nervozitu jako před premiérou,“ popisuje režisér Novák.

Po otevření opony výdejního okénka se divákům naskytne pětiminutová podívaná plná akrobacie, herectví, cirkusových kousků i zpěvu. Soubor za večer zahraje celkem desetkrát pro deset různých skupinek diváků, vždy maximálně po čtyřech lidech.

Foto: Novinky

Za kulturou do výdejního okénka chodili především páry.

„Ty výstupy se střídají, každý divák uvidí trošku jiné představení. I pro nás je to pokaždé nové a objevné, takže my se bavíme s diváky,“ říká herec Jiří Kohout, který každé představení uvádí.

Na jevišti před diváky se herci v úterý večer objevili poprvé po dvou měsících, kdy hrál soubor naposledy. „Je to strašná tréma. Strašně rychle se to před lidmi zapomíná, nemít strach, vědět přesně, co děláte,“ popisuje pocity z večerního představení ve výdejním okénku Kohout.

Divadelní premiéru mají po dlouhé době i mnozí diváci, kteří své nadšení z představení neskrývali. „Naposledy jsem byla v divadle asi v lednu nebo únoru, než se začaly zavírat. Bylo to krásné odreagování a příjemná změna, hrozně si přeji, aby už to šlo pořád,“ uvedla jedna z divaček, která na představení ocenila především krásný zpěv a talent žongléra.

Foto: Novinky

Za jeden večer zahrají umělci deset představení pro deset skupinek diváků.

Vše se odehrává za dodržení aktuálních hygienických nařízení, jednotlivé skupinky diváků se na místě nepotkávají, odstup mají i od herců samotných, kteří navíc mají, pokud jim to daná scéna dovoluje, nasazené roušky. K dispozici je pro diváky také dezinfekce na ruce.

Vstupné je zdarma, vzhledem k omezenému počtu diváků je ale potřeba se dopředu registrovat na přesné časy. Výdejní okénko kultury otevře pro diváky ještě jednou, a to ve středu od šesti do osmi večer. Poté se soubor rozhodne, zda bude v projektu pokračovat dál. Zdá se ale, že zájem o kulturu je ze strany diváků veliký, vyprodáno bylo během chvilky.

Foto: Novinky

Dívat se na představení Cirk La Putyka mohou diváci maximálně po čtyřech lidech.

V době koronaviru chce být soubor divákům nablízku

„V posledních dnech se mluví o divadlech zavřených do konce kalendářního roku, někdo otevírá až v září příštího roku. To my si nemůžeme dovolit,“ říká Rostislav Novák.

Soubor proto už od března vymýšlí různé způsoby, jak zůstat divákům stále nablízku. „Hledáme způsoby, jak neztratit kontakt. Jak si udržet zdravou mysl a tělo v kondici. Jak vrátit členy souboru na společné jeviště, a to klidně i pro jednoho diváka,“ popisuje smysl celého projektu.

Už na jaře vytvořil soubor Cirk La Putyka exhibici v ulicích Prahy, která měla během první vlny koronaviru zlepšit lidem náladu. V druhé vlně zorganizovali například projekt izolovaných umělců, kteří vystupovali ve velkých nafukovacích bublinách po Praze. Někteří členové souboru pomáhají v nemocnicích a podporují seniory v domovech důchodců.

Nadále také nepravidelně funguje projekt telefonní Ústředna 78, do které může kdokoliv z široké veřejnosti zavolat a s herci si o čemkoliv popovídat.

Telefonát, který zvedne náladu. V Ústředně 78 si mohou lidé popovídat přímo s herciVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám