Hlavní obsah

Dienstbier rozhádal ministry kvůli Zemanovi

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Zatímco minulou středu vláda zasedla víceméně formálně, v pondělí už měla plné ruce práce. První schůze, na níž už projednávala zákony, navíc nebyla tak idylická, jak se na první pohled zdálo. Střet vyvolal ministr bez portfeje Jiří Dienstbier, a to kvůli prezidentu Miloši Zemanovi. Dienstbier se dokonce postavil proti svému stranickému předsedovi a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva ministr školství Marcel Chládek, ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier na pondělním jednání vlády.

Článek

Jeho kabinet sice jednomyslně pohřbil devět ze čtyřiceti zákonných předloh, které Rusnokova vláda už poslala do Sněmovny, ale u jedné se podle informací Práva noví ministři tak kousli, že to vládu rozpoltilo.

Spor vzplál uvnitř soc. dem., a to kvůli novele vysokoškolského zákona převádějící jmenování profesorů z prezidenta na předsedu Senátu. Návrh se nelíbí rektorům, ale vyhovuje Miloši Zemanovi, který stále odmítá podepsat jmenovací dekrety 85 profesorům, ačkoliv je už má na stole.

Stažení zákona navrhl ministr bez portfeje a šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD), který je dlouhodobě se Zemanem ve sporu. Jedním z Dienstbierových důvodů podle informací Práva bylo právě to, že návrh jde na ruku prezidentovi.

Dientsbier nezískal většinu

Jenže proti stažení zákona z programu Sněmovny se na zasedání ostře postavil Dienstbierův stranický kolega ministr školství Marcel Chládek.

Při hlasování 17členné vlády bylo nakonec osm ministrů pro stažení zákona, dva byli proti (Chládek a premiér Sobotka) a sedm ministrů se zdrželo (mj. Andrej Babiš). Dienstbier tak nezískal nadpoloviční většinu a návrh neprošel. Chládek naopak obhájil svoji představu, že zákon, který patří pod jeho gesci, ve Sněmovně zůstane a měnit se bude později za pochodu.

Kdyby takto hlasování skončilo u nějakého důležitého zákona, který je předmětem složitého vyjednávání mezi ČSSD, ANO a lidovci, bezpochyby by to znamenalo vážnou koaliční roztržku. V tomto případě ale nejde o principiální střet mezi názory vládních stran. ČSSD má ve vládě osm členů, ANO šest a lidovci tři.

Zákony šly do koše

Nová vláda stáhla ze Sněmovny, která dnes začne novou schůzi, zákony, s nimiž nesouhlasí nebo si je chce sepsat po svém.

Do koše hodila například návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění, který měl obnovit nemocniční poplatky ve výši 60 korun denně, nebo služebního zákona či série zákonů dotýkajících se vojáků, např. branný zákon nebo zákon o vojácích v záloze.

Po včerejším jednání vlády to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Primárně jsme vedli debatu o legislativě, kterou jsme zdědili po vládě předcházející,“ řekl.

Koalice chce poplatky zrušit

Zákon o veřejném zdravotním pojištění připravený ještě Rusnokovou vládou počítal s obnovením poplatků za pobyt v nemocnici ze zrušených 100 korun na šedesát a s vyjmutím této povinnosti u dětí do osmnácti let.

Koaliční vláda soc. dem., ANO a lidovců se ale v koaliční smlouvě zavázala ke zrušení všech zdravotnických poplatků s výjimkou devadesáti korun za pohotovost, a proto si už nechtěla projednávaný návrh osvojit.

Návrh přitom už prošel ve Sněmovně bouřlivou debatou v rámci prvního čtení v prosinci loňského roku.

Problém je i se služebním zákonem

Zbytečná byla také práce Rusnokových ministrů na služebním zákoně, který měl být alternativou k poslanecké verzi. Původně koaliční poslanci hovořili o tom, že využijí některá ustanovení vládního návrhu, nakonec ale spadne pod stůl.

„V důsledku stažení tohoto návrhu zákona je zřejmé, že tím základem pro další projednávání služebního zákona bude poslanecký návrh, který byl předložen v loňském roce skupinou poslanců ČSSD,“ uvedl včera premiér.

Podle šéfa legislativní rady vlády Jiřího Dienstbiera (ČSSD) bude poslanecká verze změněna tak, aby odpovídala parametrům a ladila se zbytkem právního řádu.

Prvním kolem už návrh prošel v lednu, kdy koalice vyhověla prezidentu Miloši Zemanovi, aby jmenoval Andreje Babiše do funkce ministra financí.

Projednávat se budou znovu i typy věznic

Dienstbier doplnil, že vláda ze Sněmovny stáhne také novelu trestního zákoníku, která měla snížit počet typů věznic ze čtyř na dva. Podle něj vyžaduje další politickou debatu.

Další návrhy Rusnokovy vlády by měly projít parlamentem bez problémů, protože jde o přejímání evropského práva, některé přinášejí jen technické změny a další se podle šéfa legislativní rady dají upravit v běhu.

Vláda se včera podle premiéra také formálně shodla na odeslání žádosti o vyslovení důvěry do Sněmovny, ke kterému by mohlo dojít kolem 18. února.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek na brífinku po uvedení do své funkce na ministerstvu školství a tělovýchovy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Reklama

Související témata:

Související články

Úklid po Rusnokově vládě začal zostra

Nová vláda Bohuslava Sobotky na nic nečeká. Po Rusnokově kabinetu začala zostra uklízet, sotva se chopila úřadu. Už ve středu se na svém prvním krátkém jednání...

Výběr článků

Načítám