Hlavní obsah

Poplatek za pobyt v nemocnici se vracet nebude, rozhodla vláda

Novinky, val, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) stáhl z legislativního procesu devět návrhů zákonů, které předložila vláda jeho předchůdce Jiřího Rusnoka. Jedním z nich je návrh, který by vrátil do nemocnic poplatky za pobyt. Po jednání kabinetu to uvedl Sobotka.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Sobotka konstatoval, že bývalý kabinet poslal do legislativního procesu 40 zákonů, devět z nich se vláda rozhodla stáhnout.

„Na základě návrhu jednotlivých členů vlády stáhla vláda z projednání v parlamentu celkem devět sněmovních tisků,“ uvedl Sobotka.

Jde například o novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která by do nemocnic vrátila 60korunový poplatek za pobyt v nemocnici. Rusnok přitom zachování poplatků zmínil jako jedno z doporučení, která by novému kabinetu dal. [celá zpráva]

Stažen byl i návrh zákona o ozbrojených silách a návrh zákona o vojácích v záloze.

Podle Sobotky byl stažen rovněž vládní návrh služebního zákona. Premiér dodal, že ve Sněmovně zůstane pouze poslanecký návrh z dílny ČSSD, který již prošel prvním čtením, neboť byl jednou z podmínek prezidenta Miloše Zemana pro jmenování vlády, a který bude pozměněn.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier doplnil, že kabinet odmítl návrh poslanců hnutí Úsvit osvobodit pozemky pod novostavbami od DPH. Daň z přidané hodnoty na pozemky pod novostavbami zavedlo senátní zákonné opatření, které potvrdila nová Sněmovna. Opatření navrhované Úsvitem by podle vlády znamenalo osvobození od daně nejen pro pozemky, ale rovněž pro stavby inženýrských sítí a podzemní stavby. V konečném důsledku by pak mohlo dojít ke zdražení výstavby sociálního bydlení.

Audit čerpání dotací 

Vedle toho vláda pověřila ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou (ANO) auditem čerpání evropských fondů. „Vláda by se měla soustředit na nejvíce problematické oblasti, abychom minimalizovali škody a abychom co nejefektivněji dočerpali finanční prostředky,“ konstatoval Sobotka.

Do Sněmovny odeslal kabinet žádost o svolání schůze, na níž hodlá požádat o vyslovení důvěry. Ta by měla začít 18. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám