Hlavní obsah

Dezinfekce rukou bude v obchodech povinná pouze pro zaměstnance, upřesnila pražská hygiena

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Při vstupu do jakékoliv provozovny v Praze budou lidé vyzýváni, aby si od pondělí dezinfikovali při vstupu do obchodů či jiných provozoven ruce. Po jednání bezpečnostní rady hlavního města dokonce oznámil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), že dezinfekce bude povinná, hygienici následně vydali nařízení, kde k tomu provozovatel má zákazníky pouze vyzývat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Ve všech vnitřních prostorách, kde dnes je povinnost mít k dispozici dezinfekci pro příchozí, bude povinnost všech provozovatelů těchto budov zajistit, že když někdo vstupuje, tak si ruce vydezinfikuje,“ oznámil Hlubuček s tím, že nejde jen o restaurace a stravovací provozy, ale o veškeré budovy včetně například obchodů.

Bez dezinfekce rukou by podle něj provozovatel neměl člověka do objektu vpustit. „My víme, že ty dezinfekce všude umístěny jsou, ale ne vždy jsou využívány,“ dodal náměstek.

Pražská hygiena ovšem odpoledne vydala soubor opatření platných od pondělí a tam se o povinnosti nemluví. Ta platí pouze pro zaměstnance, nikoliv pro zákazníky.

„S účinností od 14. září do odvolání se nařizuje mimořádné opatření na území hlavního města Prahy spočívající v zajištění dezinfekcí ze strany provozovatele v provozovnách (...). Provozovatel nařídí její pravidelné používání zaměstnanci a výzývá k jejímu používání zákazníky,” uvedla hygiena.

Babiš: Hygiena trasování stíhá, policisté se mají zaměřit na roušky

Domácí

Hlubuček zdůraznil, že jde o preventivní opatření, neboť magistrát nechce, aby muselo docházet k omezování služeb.

„Možná to není úplně komfortní nosit roušku a dezinfikovat si ruce, ale je to účinné,“ dodal s tím, že počty nakažených v Praze razantně rostou a ještě několik týdnů porostou.

Na dodržování opatření má dohlížet policie i strážníci.

Praha vedle toho hodlá v nejbližší době otevřít další tři testovací místa v centru metropole – na Vítězném náměstí, u Džbánu a někde v centru. Magistrát upozornil, že do metropole míří na testování i mnoho Středočechů, kteří se ve svém regionu nemají kde otestovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám