Hlavní obsah

Dezinfekce není všelék, výrazně ale pomáhá

Právo, Miroslav Homola

V době pandemie koronaviru doporučují odborníci častější úklid prostor, kde se pohybuje větší množství lidí. Naopak větrání budov podle nich zvyšuje šanci přenosu infekcí.

BEZ KOMENTÁŘE: Dezinfekce není všelék, ale pomáháVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Dezinfikujeme bez nadsázky ve dne v noci. Kanceláře, pošty, banky, sklady i výrobní haly, autobusy či vlaky. I lékárny.  Firmy často využívají v těchto dnech toho, že nechali své zaměstnance doma, ovšem dezinfekci provádíme i v provozech, kde se ještě pracuje,” popisuje Tomáš Lábus z brněnské společnosti, která dezinfekce provádí po celé republice.

„Musíme se předem domluvit, aby byly místnosti aspoň dvě hodiny bez lidí. Jednak pro případ samotné aplikace postřiku a pak také aby se roztok zaschnul a vyvětral.”

Jak dodává, postřiky během aplikace zahubí ve vzduchu prakticky všechny viry, které se v něm nacházejí.  Nános postřiku pak na předmětech ještě několik dnů ulpívá a pomáhá s tvorbou antibakteriálního prostředí. „Samozřejmě že nejsme schopni dělat zázraky a když v takové místnosti po dezinfekci bude kašlat člověk bez roušky s virózou, tak se pochopitelně prostředí opět zamoří,“ dodává Tomáš Lábus.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle Radka Škrabala ze společnosti, která se specializuje úklidové služby budov, jsou zvýšená hygienická opatření v současné době zásadní, stejně jako správně prováděný úklid a vhodně zvolená dezinfekce společných prostor. Zvýšenou pozornost je nutno věnovat rovněž vzduchotechnice a zejména pak časté výměně filtrů.

„Provětrávání budov nemá většího efektu. Naopak v případě většího proudění vzduchu skrz celou budovu může docházet ke snížení relativní vlhkosti vzduchu, což zvyšuje šanci přenosu infekcí a proudění vzduchu samotného zase unášení patogenů na větší vzdálenost,“ říká Radek Škrabal.

Zlínští hygienici dostali přes prsty, čísla o nakažených v obcích museli smazat

Koronavirus

Odborníci rovněž doporučují zvýšit frekvenci četností úklidu v prostorách s vyšší kumulací osob. Vhodné je využívat chemické čistící prostředky na chlorové bázi, v dostatečném dávkování dle pokynů výrobce, které jsou vždy uvedeny na zadní straně etikety.

„Doporučujeme dezinfekci ploch, kde dochází k častému kontaktu plocha/ruce. Jedná se zejména o tlačítka výtahů, kliky dveří, madla eskalátorů, atp. Tuto dezinfekci je vhodné provádět minimálně 3x v denním režimu a jednou v době generálního či nočního úklidu,“ doplnil Škrabal.

Reklama

Výběr článků

Načítám