Hlavní obsah

Detaily o financování VV se strana zdráhá ukázat

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podrobně rozkrýt své účetnictví ve stylu „má dáti – dal“ se zatím zdráhají Věci veřejné (VV). Otazníky přetrvávají nejen kolem sponzorství poslance Michala Babáka, ale další pochyby se objevily po zveřejnění nejnovější nahrávky, na níž létají éterem miliónové sumy. Nejen kvůli nahrávkám se v úterý sejdou poslanci VV.

Foto: Petr Horník, Právo

Lídři Věcí veřejných Karolína Peake, Radek John a Kateřina Klasnová

Článek

K detailnímu zveřejnění účtů vyzvala v neděli nejmenší vládní stranu TOP 09. [celá zpráva]

„VV vše zveřejnily ve výroční zprávě a nikdo nevznesl námitky ani na kontrolním výboru Sněmovny. Pokud koaliční partneři mají konkrétní dotaz, rádi ho zodpovíme,“ řekla v pondělí Právu šéfka poslanců VV Karolína Peake. Očekává, že stejně přísná pravidla se musí uplatňovat na všechny koaliční partnery. Černé financování véček odmítla.

Také poslankyně Dagmar Navrátilová je přesvědčena, že financování VV je v pořádku. „Každopádně se přimlouvám za transparentnější financování, měli bychom všechny dary uvádět na webových stránkách,“ podotkla.

Babák si nechá své účetnictví auditovat

Babák, který zatím zcela neobjasnil své majetkové poměry, oznámil, že kvůli „dehonestující kampani a neustálému zpochybňování“ jeho financí předal veškeré své účty a účty spřízněných firem nezávislé auditorské firmě a oslovil právníky kvůli „zavádějícím, polopravdivým, lživým a urážlivým útokům“

Předseda poslanecké frakce TOP 09 a Starostové Petr Gazdík řekl Právu, že doufá, že VV do několika dnů až týdnů předloží kompletní účetnictví. „Aby ho novináři či případně naši ekonomičtí experti mohli prohlédnout,“ uvedl. Pokud to VV neudělají, stane se z partaje pro TOP 09 nevěrohodný partner. „Budeme se muset sejít a řešit, co dál s tím, že máme ve vládě nevěrohodnou stranu,“ dodal Gazdík.

Naopak místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se nedomnívá, že by koaliční partneři měli dávat VV úkoly. Véčkům prý nechce posílat vzkazy přes média. Pospíšil je podle svých slov Právu nadále příznivcem pokračování koalice a prosazování reforem.

Vysloužil: Je to OK

Faktický šéf VV Vít Bárta na nahrávce říká, že provoz stranického ústředí stojí šest miliónů korun měsíčně. „Provozní náklady strany na tenhle rok, včetně časopisu, jsou 80 miliónů… berte kanceláře, analytika, servery, IT, web…“.

Dodává také, že poslanec Radim Vysloužil přesáhl stomiliónový rozpočet na volby o 27 miliónů.

Bárta se v sobotním rozhovoru v Právu bránil, že nahrávka pochází z debaty s přáteli, při níž byl opilý. „V momentu, kdy vytváříte několik volebních štábů na několik měsíců a tým vzniká rychle a všichni si objednávají různé marketingové věci, vzniká kolem všeho určitá nutná míra chaosu.“

Podle Vysloužila je však financování VV v pořádku a strana skončila v minusu 14,5 miliónu, jak uvedla ve své výroční zprávě.

„Pan Bárta toho řekl spoustu, ne vždy to ale bylo pravda. Pan Bárta není ekonom. Když nemáte pravdivou základní informaci, tak s údaji pak těžko můžete pracovat,“ řekl Vysloužil. Podle něj probíhaly v roce 2010 volby, během nichž strana nabírala nové pracovníky.

„Provozní náklady byly nízké – nájem, plat recepčních, elektřina, vytápění, kancelářské potřeby – o to vyšší ale byly náklady na kampaň. Najímali jsme nové lidi, aby roznášeli letáky, jezdili po ČR, pomáhali s kampaní,“ dodal.

VV převzaly vydavatelství

Ke změně vlastnické struktury došlo nedávno u Vydavatelství Pražan, které pro VV vydávalo stranický časopis. V březnu se 80procentním majitelem stal stranický manažer VV Pavel Dobeš a menšinovým vlastníkem společnost Res Publica Publishing, s. r. o., kterou vlastní véčka.

„Res Publica Publishing VV zřídily proto, že chtěly po internetu prodávat propagační materiály jako hrnky či trička. Zjistili jsme, že je in mít takový obchod. Podle zákona však politická strana nemůže sama provádět podnikatelskou činnost, ale prostřednictvím firmy ve stoprocentním vlastnictví, která to bude dělat za ni. To má ale i TOP 09 či ODS,“ uvedl Vysloužil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám