Hlavní obsah

Michal Babák

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky
Článek

Michal Babák patřil mezi jednu z mnoha nových tváří, které se do Poslanecké sněmovny dostaly po volbách 2010. Jihomoravský podnikatel byl zvolen jako člen Věcí veřejných. Poslancem zůstal do předčasných voleb v roce 2013. Později založil a vedl vlastní stranu Republika.

Kdo je Michal Babák

Michal Babák se narodil 27. června 1975. V roce 1993 odmaturoval na gymnáziu v Blansku a v současnosti mu patří společnost zabývající se poradenstvím především v oblastech účetnictví a daní.

Ve Sněmovně zastával za VV funkce v kontrolním, petičním, rozpočtovém a zdravotním výboru a zároveň se stal členem Stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství.

Na kampaň do sněmovních voleb věnoval VV mezi lety 2009 a 2010 údajně celkem šest miliónů korun. Svůj poslanecký plat chtěl podle svých slov odvádět na charitu.

Během volebního období byl jednou z viditelnějších tváří strany. Známý se stal svými kontroverzními výroky do médií. Jeho miliónové dary straně Věci veřejné nakonec vyšetřovala i policie, podezření z korupce se však nepotvrdilo. Po projednávání církevních restitucí dokonce podal ústavní stížnost na tehdejší předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou za to, že mu odebrala slovo a nenechala jej vystoupit. Ústavní soud však stížnost zamítl.

Rezignace a konec ve VV

Když se s blížícími se předčasnými volbami po pádu Nečasovy vlády v roce 2013 rozhodly VV nepostavit vlastní kandidátku a spolupracovat s tehdejší Okamurovou stranou Úsvit přímé demokracie, rezignoval Babák na protest na pozici prvního místopředsedy strany. Nakonec opustil celou stranu.

Po vystoupení z VV založil spolu se svým bývalým spolustraníkem Otto Chaloupkou vlastní stranu Republika. Svůj ustanovující sjezd měla v únoru 2014. Babák se na něm stal 1. místopředsedou. O rok později už byl zvolen předsedou strany.

Články k tématu

Poslanec Babák přišel při rvačce o zuby

Poslanec Věcí veřejných Michal Babák se v úterý dostal do ostrého konfliktu v Blue light baru v Josefské ulici nedaleko Malostranského náměstí v Praze. Podle...

Babák je opět členem VV

Poslanec Michal Babák, který si v minulosti kvůli pochybnostem kolem svých financí pozastavil členství ve Věcech veřejných, je opět členem nejmenší vládní...

Babák nebude kandidovat na šéfa VV

Poslanec Věcí veřejných Michal Babák, jehož podnikatelské aktivity v nedávné době vzbudily vlnu kontroverze, se rozhodl nekandidovat na předsedu VV. V sobotu...

Babák se bude ucházet o post šéfa VV

Poslanec VV Michal Babák v pátek potvrdil, že se bude ucházet o post šéfa strany. Postaví se tak vedle nynějšího šéfa strany Radka Johna a Víta Bárty, kteří...