Hlavní obsah

Dávky na bydlení se zvýší, rozhodl kabinet

Novinky, zpe
Praha

Vláda v pondělí schválila nařízení, podle kterého se od ledna zvýší dávky na bydlení. Důvodem jsou čím dál dražší nájmy a poplatky za energie a plyn. Státní kasu vyjde navýšení dávek až na 335 milionů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Pro nájemní byty by se měly dávky zvednout o 234 až 811 korun, v družstevních a vlastních bytech o 202 až 501 korun.

„Není to zvýšení dávek, je to každoroční valorizace kvůli růstu indexu spotřebitelských cen. Je to každoroční kolorit, který je důležitý zejména kvůli vyplácení dávek pro seniory ve velkých městech. Ceny za nájmy nám extrémně rostou, proto je důležité to valorizovat,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Na příspěvek má nárok vlastník nebo nájemník, který je v bytě trvale hlášený, pokud mu na pokrytí nákladů na přiměřené bydlení nestačí v Praze 35 procent a jinde 30 procent příjmu. Dávka pak odpovídá rozdílu mezi normativem a 0,3- či 0,35násobkem příjmu. Doplatek má dorovnat výdaje na bydlení tak, aby lidem zbylo na živobytí. Za přiměřenou bytovou plochu pro jednu osobu se považuje 38 metrů čtverečních, pro dvě 52, pro tři 68 a pro čtyři a víc lidí 82 metrů. Zdroj: ČTK

Vláda probírala také návrh poslanců SPD, kteří naopak navrhovali zpřísnit vyplácení některých dávek. Vláda k předloze zaujala neutrální stanovisko. Podle Maláčové měl kabinet návrh zamítnout.

„Ten návrh odmítám, protože je nesystémový a poškodil by velkou část seniorů,“ řekla k předloze poslanců SPD.

Reklama

Výběr článků

Načítám