Hlavní obsah

Dánsko v červené, Španělsko oranžové a na Slovensko s antigenním testem

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi, kteří se budou od pondělí vracet ze Španělska, nemusí po návratu na povinné testy na koronavirus. Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo na základě dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), že zemi přesune do oranžové kategorie, tedy mezi oblasti s nízkým rizikem nákazy. Naopak zpřísňuje režim pro návrat z Dánska. Země se dostala do červené zóny, kde platí vyšší míra rizika nákazy.

Foto: Ronny Hartmann, ČTK/AP

Testování na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

Češi tak budou muset po návratu z Dánska na PCR test, nebo jít do karantény.

Změny postihly i sousední Slovensko. Na cestovatelském semaforu je v červené. Od pátku je nově možné cestovat do této destinace jen s antigenním testem, který je levnější. Při návratu zpět do Česka už ale musí lidé absolvovat PCR test na covid. Informoval o tom ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Ode dneška je možné cestovat na Slovensko jen s antigenními testy. Je to taková první vlaštovka,” napsal na Twitter Petříček

Jeho mluvčí Zuzana Štíchová následně na dotaz Novinek uvedla, že při cestě zpět je ale stále potřeba test PCR.

Cestovky zahájily prodej letní dovolené

Domácí

Podle Petříčka by ale mohlo dojít k tomu, že by se od poloviny ledna mohli při vstupu do ČR prokazovat občané sousedních států také pouze antigenními testy.

V reakci na páteční změnu ze strany Slovenska pak Petříček spolu s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) prověří, jestli by nemohlo Česko na tento vstřícný krok zareagovat pružněji.

Za lyžováním do Švýcarska. Česko už nebude na seznamu rizikových zemí

Koronavirus

„(Nejen) v pohraničí máme stovky smíšených rodin, které musí trávit svátky buď odděleně, nebo si jako jeden z „dárků“ nadělit #COVID19-test,” dodal Petříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám