Hlavní obsah

Za lyžováním do Švýcarska. Česko už nebude na seznamu rizikových zemí

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarsko vyjme Českou republiku ze svého „černého seznamu“ zemí s vysokým rizikem nákazy koronavirem. Od 14. prosince mohou Češi odcestovat do této alpské země, aniž by je tam čekala 10denní karanténa, uvádí švýcarské ministerstvo zdravotnictví. Milovníkům lyžování se tak otvírá zajímavá příležitost, protože Švýcarsko zatím nechává lyžařské areály otevřené.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na seznam rizikových zemí naopak Švýcarsko zařazuje od 14. prosince rakouské Korutany a Štýrsko. Obě spolkové země se přiřazují ke stávajícím zemím Horní Rakousy a Salcbursko.

Dále Švýcarsko seznam rozšiřuje ještě o USA, Portugalsko, Polsko, Maďarsko, Gruzii, Litvu, San Marino, Srbsko, Chorvatsko, Slovinsko, Makedonii, Jordánsko a italské regiony Furlánsko a Julské Benátsko, Emilia-Romagna a Benátsko.

Zimní dovolená se lyžařům komplikuje, Rakousko nařizuje karanténu

Stalo se

Kdokoli z těchto zemí a regionů přijede od 14. prosince do Švýcarska, jde automaticky do desetidenní karantény. Negativní výsledek testu karanténu nezkrátí, upozorňuje tamní ministerstvo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skiareál Zermatt se těší na zimní sezonu (záběry z listopadu)Video: Reuters

Švýcarsko zařazuje na seznam rizikových zemí státy, kde je počet nakažených na 100 tisíc obyvatel ve 14denním sledovacím období o 60 nakažených vyšší, než je tomu ve Švýcarsku.

V současné době je tento ukazatel ve Švýcarsku na hodnotě 596 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Vánoční lyžování v Itálii a Francii? Letos zapomeňte

Koronavirus

Rozhodnutí Švýcarska ale podle všeho nezbavuje návštěvníky povinnosti testu nebo karantény při návratu do ČR. V českém semaforu je Švýcarsko pořád v červené zóně.

Model, který Švýcarsko používá pro zařazování do seznamu rizikových zemí, se zdá být spravedlivější. Česko sice sleduje stejné hodnoty jako Švýcarsko, ovšem testy nebo karanténu požaduje bez výjimky po všech, tedy i těch, kteří přijíždějí z míst, kde jsou ukazatele nižší než v ČR.

Například Španělsko má sledovanou hodnotu 286,2 na 100 tisíc obyvatel a všichni, kteří z této země přijedou, musejí buď na test, nebo jít do 10denní karantény. Pro srovnání, v Česku je daná hodnota 522 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám