Hlavní obsah

Další změna termínu. Kratší karanténa bude nakonec až od září

Aktualizováno

Zkrácená doba karantény a izolace v souvislosti s nákazou covid-19 začne platit až od úterý 1. září, nikoli od 24. srpna, jak úřady oznámily minulý týden. O novém datu informoval v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Karanténa by se měla zkrátit ze 14 na 10 dní.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Článek

„Rozhodli jsme se pro sjednocení data. Bude to stejně od 1. září jako znovuzavedení roušek v hromadné dopravě a ve zdravotnických a sociálních zařízeních,“ uvedl ministr

Posun termínu z 24. srpna avizovala bez dalších podrobností již v neděli mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Karanténa se zkrátí na 10 dní později, než se uvádělo

Domácí

O 24. srpnu jakožto datu, od něhož začne změna platit, hovořila hlavní hygienička Jarmila Rážová před týdnem v pondělí. Týdenní odstup vysvětlovala tím, že je třeba, aby se na nová pravidla mohli připravit hygienici a praktičtí lékaři, kteří karantény ukončují.

Nakonec by tedy změna měla začít platit od září. Na rozdíl od dosavadních dvou týdnů budou nakažení v izolaci jen deset dní od posledního pozitivního testu.

Po deseti dnech by měli mít za sebou tři až čtyři dny bez příznaků, v takovém případě mohou být z izolace propuštěni bez nutnosti dalšího testování. Pokud mají stále příznaky, mohou lékaři a hygienici izolaci či karanténu v některých případech prodloužit.

Karanténa bude pouze na deset dní

Domácí

Kontakty nakažených, u nichž se nemoc neprojevila, budou v karanténě deset dní od posledního kontaktu s nakaženým. Na závěr většina lidí nebude muset mít negativní test. Výjimkou jsou lidé pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou, kteří nadále budou potřebovat k ukončení karantény negativní test na přítomnost koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám