Hlavní obsah

Karanténa se zkrátí na 10 dní později, než se uvádělo

– Praha

Zkrácená doba izolace nakažených nemocí covid-19 a karantény kontaktů ze dvou týdnů na 10 dní, které bylo avizováno minulý týden, začne platit později, než se původně uvádělo. Novinkám to řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Na změně pravidel pro izolaci nakažených s nemocí covid-19 a karanténu kontaktů se shodla minulé pondělí rada vlády pro zdravotní rizika. Podle nových pravidel, která minulý týden vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula, budou muset nakažení lidé bez příznaků zůstat v izolaci 10 dní místo původních dvou týdnů. K ukončení karantény ani izolace nebude třeba test.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová následně uvedla, že diskuse o úpravě karantény byla jedním z nejdelších bodů jednání rady a že nová pravidla budou platit od pondělí 24. srpna, aby se na ně mohli připravit hygienici a praktičtí lékaři, kteří karantény ukončují.

Ministerstvo zdravotnictví ale představí aktualizovanou metodiku algoritmů až v pondělí odpoledne, řekla v neděli večer Novinkám Štěpanyová s tím, že doba účinnosti se teprve určí.

Lidé bez příznaků nemusí na test

Na rozdíl od dosavadních dvou týdnů budou napříště nakažení v izolaci jen deset dní od posledního pozitivního testu. Po deseti dnech by měli být mít za sebou tři až čtyři dny bez příznaků, v takovém případě mohou být z izolace propuštěni bez nutnosti dalšího testování. Pokud mají stále příznaky, mohou lékaři a hygienici izolaci či karanténu v některých případech prodloužit.

Ruská vakcína proti koronaviru? Polovina Rusů se nechce nechat očkovat

Koronavirus

Kontakty nakažených, u nichž se nemoc neprojevila, budou v karanténě deset dní od posledního kontaktu s nakaženým. Na závěr většina lidí nebude muset mít negativní test. Výjimkou jsou pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou, kteří nadále budou potřebovat k ukončení karantény negativní test na přítomnost koronaviru.

Prymula: Inkubační doba delší než 10 dní je vzácnost

Podle Prymuly by karanténa měla pokrýt maximální inkubační dobu, která se uvádí 14 dní. Průměrná inkubační doba je ale kratší, pohybuje se mezi čtyřmi až šesti dny. „Nad deset dní je extrémně zřídka," uvedl Prymula.

Ministerstvo k rekordnímu nárůstu: Klid, máme to pod kontrolou

Domácí

Nejdelší zaznamenaná inkubační doba je podle něj 27 dní, infekčnost viru ale s časem klesá. Nejsilnější je asi dva dny před výskytem příznaků. Je podle něj zhruba dvouprocentní riziko, že lidé budou infekční i po deseti dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám