Hlavní obsah

Další dva případy jako Techtle Mechtle a omezíme kluby, varuje pražská hygienička

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud se v Praze objeví další dva případy nákazy koronavirem jako v případě klubu Techtle Mechtle, omezí se v hlavním městě otevírací doba podobných zařízení. Zavřeno by pak musely mít buď od 23., nebo 24. hodiny až do 6 do rána. Novinkám to v pondělí sdělila hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Klub Techtle Mechtle v Praze

Článek

„Další dva případy jako v Techtle Mechtle a budeme nějak muset dojít k omezení otevírací doby v klubech,“ sdělila Jágrová. Kluby by musely mít zavřeno podle informací Novinek buď od 23., nebo 24. hodiny, a to až do 6. hodiny ranní.

Zase změna. Roušky nebudou povinné v restauracích, obchodech ani školách

Domácí

Důvodem je, že velká část pacientů s koronavirem nyní uvádí jako místo nákazy právě kluby. Například v souvislosti s nákazou v pražském klubu Techtle Mechtle se nakazilo 258 lidí.

Vyhrožovali mi násilím. Dívka z Techtle Mechtle popsala nenávistné reakce

Domácí

Kromě Techtle Mechtle jsou podle hlavní hygieničky v Praze další tři podobné clustery. Jeden z nich vznikl například ve sportovní herně. „Chci apelovat na Pražany, aby si vybírali, kde budou trávit volný čas,” řekla Jágrová.

Přes pět tisíc nakažených 

Praha také překročila hranici pěti tisíc nakažených od počátku pandemie. „Počet nově hlášených případů se zvyšuje, od středy jsme se nedostali pod 100. Naštěstí věkové složení lidí, kteří jsou nakaženi, je kolem 29 či 30 let. Nespadají tam žádné děti,“ uvedla Jágrová.

Lékaři: Roušky dětem ano, ale jen starším

Koronavirus

Kvůli vyššímu počtu nakažených je tak Praha od pátku na tzv. semaforu oranžová. Stejně jako v celé zemi se od 1. září budou muset i v metropoli nosit roušky v MHD, ve veřejných budovách a na akcích nad 100 osob.

Ochranu nosu a úst budou muset mít lidé i ve vestibulech metra. „Další opatření zatím nechystáme,“ přiblížila Jágrová.

Ředitelé pražských škol roušky raději nařídí sami

Věda a školy

I přesto, že je Praha nově oranžová, nebudou zatím povinné roušky ve školách. Bude záležet na jejich ředitelích, jak se v takovém případě rozhodnou. Město pouze doporučí, aby zvážili, zda a v jakých prostorách ve škole nebo při kterých aktivitách mají děti roušky používat.

Situaci ve školách bude město spolu s hygieniky sledovat. Podle Jágrové se nepředpokládají do 14 dnů velké změny. Situace se podle ní ale změní a byl by zázrak, kdyby se nemoc v některé škole neobjevila. „Nepočítáme s tím, že bychom zavírali školy, vždy se opatření bude týkat konkrétního kolektivu,” nastínila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám