Hlavní obsah

Další dávky vakcín dorazí do Česka ve čtvrtek

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování proti koronaviru se v členských státech Evropské unie rozjíždí pomalu, v Německu například řeší to, že nemají dostatek vakcín a dodávky váznou. Pomalé dodávky v rámci Unie v rozhovoru pro Právo kritizoval i premiér Andrej Babiš (ANO). Česko zatím nedostatkem netrpí a snaží se vyočkovat všech 29 tisíc dávek, které zatím dostalo. Další vakcíny mají dorazit ve čtvrtek.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

V jihlavské nemocnici začalo očkování personálu v sobotu. Teď tu vypomohou vojáci.

Článek

„Nemyslím si, že by některá očkovací místa hlásila, že nemají vakcínu a chtějí očkovat. Je snaha, aby se vše, co jsme zatím dostali, vyočkovalo do této středy. Ve čtvrtek by měla přijít další dodávka a následně každý čtvrtek budou přicházet další vakcíny,” sdělil Novinkám předseda České vakcinologické společnosti a vedoucí epidemiologické pracovní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Roman Chlíbek.

Babiš: Očkovací vakcíny chybí, protože EU zaspala

Koronavirus

Podle něj by navíc měla mezi sebou očkovací centra soutěžit, kdo naočkuje více lidí. „Když se jim podaří vyočkovat všechno, dostanou další. Snahou je, aby tam byla jakási soutěživost mezi centry a kraji,” dodal.

Očkování proti covidu v Česku, ale také v ostatních státech Evropské unie odstartovalo 27. prosince. Jako první v tuzemsku dostal vakcínu premiér Andrej Babiš (ANO), následovaný ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).

Celkem zatím do Česka dorazilo zhruba 29 tisíc dávek vakcíny od společností Pfizer a BioNTech. Další se očekávají v pravidelných intervalech po celý leden a stejně tak v následujících měsících.

Vedlejší účinky po očkování nemá ani promile lidí

Domácí

Jako první vakcínu dostávají zdravotníci a zranitelné skupiny obyvatel. Na běžné lidi by mohla podle předpokladů přijít řada v březnu. Rezervační systém by měl být podle premiéra Babiše spuštěn v únoru.

Vznikne očkovací průkaz pro dospělé

Epidemie nového typu koronaviru a potřeba hromadného očkování podle Chlíbka pomohly do jisté míry také s elektronizací zdravotnictví. Vzniká kvůli tomu například elektronický očkovací průkaz pro dospělé, doposud pro ně totiž nic takového neexistovalo. Průkaz mají v současnosti pouze děti.

„Dospělí doteď neměli žádné očkovací průkazy, to je jen pro děti. Covidová doba urychlila vytvoření průkazu pro dospělé, protože bylo potřeba někam to očkování zapsat. Tento elektronický průkaz bude součástí informačního systému infekčních nemocí ISIN,” vysvětlil Chlíbek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám