Hlavní obsah

Vedlejší účinky po očkování nemá ani promile lidí

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen u zanedbatelné hrstky očkovaných vakcínou proti covidu-19 se v Česku dosud objevily vedlejší účinky. Vyplývá to z dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), kterému za osm dní vakcinace nahlásilo mírné komplikace jen sedm lidí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vrchní sestra ze zlínské nemocnice Tereza Koníčková se nechává očkovat proti covidu-19.

Článek

„Naočkováno bylo minimálně 15 tisíc lidí a pouze sedm ohlásilo nežádoucí účinky,“ řekla Novinkám mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Nežádoucí účinky byly tedy zaznamenány zhruba u půl promile případů (tj. 0,05 %). Většinou mělo jít o bolest hlavy, svalů a kloubů, zimnici nebo bolestivost v místě vpichu. Všechny příznaky však během několika hodin odezněly.

V Japonsku se tajně nechali naočkovat čínskou vakcínou šéfové velkých firem

Koronavirus

V Česku se začalo očkovat proti nemoci covid-19 stejně jako v dalších zemích EU v neděli 27. prosince. Každý očkovaný ale potřebuje u většiny vyvíjených vakcín dvě dávky. V zahraničí se tak diskutuje o tom, zda není lepší co nejvíce lidí očkovat jednou dávkou a chránit je alespoň částečně než chránit méně lidí na více než 90 procent.

Francie čelí kritice za pomalé očkování. Takto by trvalo 3000 let, zlobí se odborníci

Koronavirus

Nejvíce lidí se zatím v přepočtu na obyvatele podařilo naočkovat v Izraeli. První dávku zde dostalo již více než 1,2 milionu obyvatel. Podle Prymuly bude mít ale ČR dva miliony dávek měsíčně k dispozici až v dubnu, v květnu a v červnu.

Premiér Babiš reagoval na kritiku za malý počet očkovaných s tím, že za nedostatkem vakcín stojí zpožděný schvalovací proces Evropské komise, od které vakcíny nakupujeme. Babiš to řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Na rozdíl třeba od Německa si však ČR nezajistila další očkování po vlastní ose, a tak je Česko odkázáno pouze na unijní dodávky.

Nizozemsko po vyostřené kritice uspíší vakcinaci

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám