Hlavní obsah

ČSSD podle Hamáčka před volbami opět někomu vadí. Mluví o fenomenálním úspěchu

Právo, ada, nig

Nové lithium, další Kubiceho zpráva. Tak označuje šéf soc. dem. Jan Hamáček svou cestu necestu do Moskvy, kde podle serveru Seznam Zprávy chtěl vyměnit ututlání účasti ruských agentů při výbuchu ve Vrběticích za milion vakcín Sputnik a zorganizování summitu Biden–Putin v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

„Tak je to tady opět, opět někomu vadí sociální demokracie chvíli před volbami,“ varuje Hamáček ve svém vzkazu straníkům. „Nedáme se, budeme bojovat, nevzdáme to! Pojďme do toho spolu a kašlete na hloupé reportáže a články,“ vyzval členskou základnu.

Nedáme se, budeme bojovat, nevzdáme to. Pojďme do toho spolu!
Jan Hamáček

Celou akci, kdy – jak v dopise napsal – osobně koordinoval postup bezpečnostních složek, na jehož konci bylo rozbití agentur ruských tajných služeb a vyhoštění ruských zpravodajů GRU a SVR i snížení počtu ruských diplomatů v Praze, označil za „fenomenální úspěch“.

Moskva? Nebyl to nejšťastnější krok

Na to si podle něj netroufla žádná z předchozích vlád, i když na toto riziko upozorňovaly české služby opakovaně.

Nápad Hamáčka jet do Moskvy byla chyba, myslí si Schillerová

Domácí

„Plánovaná cesta do Moskvy byl okrajový detail, kterým jsme řešili návrat našeho velvyslance do Prahy, zpětně to asi nebyl nejšťastnější taktický krok, ale to na podstatě věci nic nemění,“ připustil v dopise, v němž však už nepoužil slovo „kamufláž“ jako v minulých dnech při svém veřejném vysvětlování chystané cesty do Moskvy.

„Jako lithium“

Právě argument o cestě velvyslance Pivoňky označují někteří bývalí diplomaté nebo zpravodajci za nevěrohodný s tím, že pozvání velvyslance domů na konzultace je běžná záležitost, kterou není potřeba nijak kamuflovat.

Hamáčkův odkaz na lithium a Kubiceho zprávu připomíná aféry, které propukly krátce před volbami do Sněmovny, první v říjnu 2017, druhá v květnu 2006.

Hamáček odvolal hejtmana Netolického z dozorčí rady České pošty

Domácí

V kauze lithium běželo o soc. dem. ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka v Sobotkově vládě, který bez vědomí vlády podepsal memorandum o těžbě tohoto strategického nerostu u Cínovce s australským investorem, což tehdy Andrej Babiš (ANO) označil za krádež za bílého dne. Poslanci na schůzi čtyři dny před volbami požádali kabinet, aby memorandum zneplatnil. K tomu došlo za Babišovy vlády.

V případě zprávy tehdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho padlo podezření z omezování činnosti elitního útvaru při vyšetřování závažných zločinů ze strany činovníků soc. dem. Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka. To se nakonec nepotvrdilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám