Hlavní obsah

Covid ve firmách: Ze 130 tisíc zaměstnanců je pozitivních jen 0,28 procenta

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Testování zaměstnanců ve firmách ukazuje, že epidemie koronaviru slábne. Tvrdí to průzkum Svazu průmyslu a dopravy, do kterého se zapojilo 190 firem. Z jejich 130 tisíc zaměstnanců bylo pozitivních na covid-19 v prvním povelikonočním týdnu 0,28 procenta a v druhém 0,17 procenta lidí. Většina firem se navíc chce zapojit do očkování.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ve firmách běží plošné testování zaměstnanců už od začátku března. „Data z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR ukazují, že testování ve firmách funguje. Je to vidět na výsledcích ve středních firmách. Ty s testováním začaly o něco později než velké podniky, z nichž řada dobrovolně testovala zaměstnance už dříve. V polovině dubna se střední firmy dostaly na stejně nízký podíl pozitivních testů jako velké firmy, a to na 0,17 procenta pozitivních testů,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu Jan Rafaj.

Soud: Opatření na testování ve firmách bylo protizákonné. Už ale platí jiné

Domácí

Podíly pozitivních testů ve firmách podle průzkumů Svazu průmyslu klesly od začátku března do poloviny dubna z 0,77 procenta na 0,17 procenta. „Firmy nyní potřebují, aby stát jasně řekl, jak dlouho plošné testování v podnicích ještě potrvá. Požaduje to podle našeho průzkumu 99 procent firem, aby věděly, jak dlouho budou muset testování věnovat své finanční a personální kapacity,“ dodal Rafaj.

Firmy by chtěly očkovat

Pokud by stát zajistil laboratorní a logistické kapacity i finanční kompenzaci, přešla by podle Svazu průmyslu většina firem na PCR testy.

Očkování ve firmách dává velký smysl. Pro zaměstnance bude očkování na pracovišti komfortní. Věříme, že snadnější přístup k očkování zajistí i vyšší proočkovanost v populaci.

„Smysl přechodu na PCR testování ve firmách by ještě vzrostl, pokud by tyto testy mohli zaměstnanci používat také k prokazování bezinfekčnosti například při návštěvách kulturních a společenských akcí nebo pro využívání služeb, u nichž by stát vyžadoval negativní test. Do té doby by pro vybrané služby mohl sloužit i negativní výsledek antigenního testu prováděný na pracovišti,“ míní Rafaj.

Průzkum Svazu průmyslu a dopravy ČR navíc ukázal vysoký zájem firem o očkování. Ze 190 oslovených společností by se do něj rádo zapojilo 86 procent. Některé firmy jsou přitom ochotné očkovat nejen své zaměstnance, ale i jejich rodinné příslušníky.

O příspěvky na covid-testy zažádá až 1,6 milionu subjektů

Domácí

„Očkování ve firmách dává velký smysl. Pro zaměstnance bude očkování na pracovišti komfortní, nebudou za ním muset nikam jezdit. Věříme, že snadnější přístup k očkování zajistí i vyšší proočkovanost v populaci. Stát by měl tuto nabídku podniků využít a zajistit pro ně dostatek vakcín,“ uvedl Rafaj.

Povinné testování od března

Od března mají firmy povinnost testovat své zaměstnance jedenkrát týdně. Mohou využívat např. služeb závodních lékařů nebo nakoupit samoodběrové testy a poskytnout je zaměstnancům k samotestování. Zdravotní pojišťovny na tyto testy přispívají na každého zaměstnance maximálně 240 korunami na měsíc (4 x 60 Kč).

Očkovat zaměstnance chce 80 procent firem, jakmile budou vakcíny

Ekonomika

Ceny, za které firmy testy na COVID-19 nakupují, zatím klesají. Jak Svaz průmyslu informoval, na začátku března asi čtyři pětiny firem kupovaly testy za více než 100 korun za kus, nyní polovina firem nakupuje za cenu v rozmezí od 60 do 100 korun.

Svaz však požaduje, aby ministerstvo zdravotnictví sestavilo seznam doporučených testů podle jejich kvality a citlivosti. Antigenní testy se provádějí nejčastěji výtěrem z přední části nosu, ze zadní části nosu nebo ze slin.

Reklama

Výběr článků

Načítám