Hlavní obsah

O příspěvky na covid-testy zažádá až 1,6 milionu subjektů

Právo, zr

Od března musí všechny firmy v Česku testovat každý týden na covid-19 své zaměstnance. Stát jim slíbil příspěvek na každý test ve výši 60 korun. O tento příspěvek může od dubna žádat až přes 1,6 milionu subjektů, převážně zaměstnavatelů a OSVČ, ale i spolky a nadace. Vyplývá to ze systému, přes který žádosti posílají.

Foto: Louiza Vradi, Reuters

Testování na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

Celkový počet provedených testů nebo otestovaných pracovníků, na které pojišťovny proplácí měsíčně maximálně čtyřikrát 60 Kč, zatím není znám, firmy teprve začínají žádosti posílat.

Jak Novinkám sdělil mluvčí největší České pojišťovny VZP Milan Řepka, celý systém pro všechny pojišťovny vygeneroval přes 1,6 milionu aktivačních kódů určených žadatelům o příspěvek, což znamená, že si tolik subjektů může příspěvek pro své zaměstnance nebo pro sebe nárokovat.

Hotových registrací bylo 13. dubna ale zatím jen necelých 21 tisíc, nákupních dokladů za testy systém evidoval jen 17,7 tisíce. Není tak zatím zřejmé, kolik budou příspěvky nakonec pojišťovny stát.

„Pokud jde o průběžné finanční plnění z fondu prevence VZP, je na taková data zatím brzy, protože žádosti o příspěvek na samoodběrové testování ve firmách za měsíc březen lze podat až do konce měsíce dubna,“ sdělil Novinkám Řepka.

Testování v pražských školách: 20 pozitivních ze zhruba 50 tisíc lidí

Domácí

Průběžná data nemá ani druhá největší Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra. „Co se týče žádostí o příspěvek z Fondu prevence na testování ve firmách, jsme na začátku,“ napsala Novinkám mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.

Prozatímní data poskytla Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. „ČPZP eviduje k datu 12. 4.2021 celkem 88 625 přijatých testů pro zaměstnance firem, u nichž nyní probíhají validační kontroly ve stanovených termínech. Částka, kterou za tyto testy uhradíme, bude vypočtena až po těchto kontrolách,“ uvedla pro Novinky mluvčí Elenka Mazurová.

Maximální výše příspěvku činí 60 korun za jeden test. Lze ho získat pouze na nákup testů uvedených v seznamu antigenních testů, pro které vydalo ministerstvo zdravotnictví výjimku. Na jednoho pojištěnce bez ohledu na počet  jeho zaměstnavatelů lze čerpat příspěvek na nákup maximálně čtyř testů za měsíc, provedených ve frekvenci jednou za sedm dní.

Do školy nešla. Rodiče nechtějí testy ani roušky

Domácí

Příspěvky na nákup samoodběrových testů mohou čerpat společnosti podnikající v České republice, OSVČ, spolky, nadace a nadační fondy, církevní právnické osoby, obecně prospěšné společnosti a ústavy.

Firmy chtějí vyšší příspěvek na test

Jak velký počet zaměstnanců už prošel v Česku testem, nastínil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. „Povinnost testovat nyní mají už podniky všech velikostí. Ve firmách s více než 50 zaměstnanci pracuje asi 2,8 milionu lidí, v menších podnicích s 0-49 zaměstnanci další 1,3 milionu. V těchto číslech ale figurují i pracovníci na homeoffice nebo ti na ošetřovném,“ uvedl pro Novinky.

Připomněl, že některé firmy testovaly své zaměstnance ještě před tím, než tuto povinnost uložila vláda. „Z průzkumu, který Svaz průmyslu udělal před Velikonocemi, jasně vyplývá, že pravidelné testování jednou týdně pomáhá účinně odhalovat infikované zaměstnance a jejich počet každý březnový týden klesal. Data z firem ukazují, že pozitivní antigenní test následně potvrdí přesnější PCR test v 80 procentech případů. Problém je, že zaměstnanci musí na konfirmační PCR test čekat v některých případech pět až sedm dnů,“ dodal Rafaj.

Firmy musí povinně testovat dál. Soud smetl dělníkovu žalobu

Krimi

Povinné testování ale zatěžuje firmy finančně. „Většina podniků kupuje samovyšetřovací testy za více než 100 korun za test. Od státu přitom dostává příspěvek jen 60 korun. V průměru na jeden test, včetně souvisejících nákladů, firmy doplácejí zhruba 80 korun. Při 3 milionech testů za týden to pro firmy znamená dodatečné náklady v řádu stovek milionů korun týdně. Proto požadujeme, aby stát zvýšil příspěvek na jeden test na 90 korun,“ dodal.

Na pondělní tripartitě prý Svaz průmyslu a dopravy zopakoval, že již několik týdnů čeká na upravený seznam antigenních testů, která splňují kritéria pro testování daná státem. „Tak, aby testování bylo dlouhodobě udržitelné a firmy přesně věděly, jaké testy mohou nakoupit a používat, to se týká zejména rozdělení antigenních testů podle jejich citlivosti,“ popsal Rafaj Novinkám.

Škoda udělá 31 tisíc testů týdně

„Druhá zásadní věc se týká časového rámce pro testování. Žádáme tedy o výhled, na jak dlouho vláda vidí povinné testování ve firmách. Obě tyto informace jsou pro zaměstnavatele klíčové, aby mohli zodpovědně plánovat a zajistit kvalitní a dlouhodobé testování svých zaměstnanců,“ dodal.

Tisková konference vlády

Domácí

Největší zaměstnavatel v ČR, Škoda Auto, už pojišťovny o příspěvek požádal, sdělila Novinkám mluvčí Martina Gillichová. „Každý týden provedeme ve Škoda Auto více než 31 000 testů všech přítomných zaměstnanců v souladu s vládním nařízením,“ sdělila s tím, že chybovost testů je stejná, jakou deklarují sami výrobci.

Další z největších tuzemských zaměstnavatelů, Kaufland ČR, za celé období až dosud provedl 62 tisíc testů, z nichž bylo pozitivních 0,3 procenta, sdělila mluvčí Renata Maierl,

„Na základě programu na podporu provádění samoodběrových testů COVID-19 bude naše společnost žádat o příspěvek. V současné době připravujeme veškeré potřebné podklady,“ uvedla.

Výběr článků

Načítám