Hlavní obsah

Covid-19 se šíří v ubytovnách cizinců na Mělnicku a v Praze

Právo, tin

Jedním z ohnisek šíření koronaviru jsou ubytovny, ve kterých přebývají stavební dělníci. Například na Mělnicku ve čtvrtek přibylo sedmnáct nových případů a všichni nově testovaní jsou z ubytovny cizinců. Další taková ubytovna, kde se nemoc šíří, je na Praze 8.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Článek

„Drobná ohniska se hodně vyskytují na ubytovnách. Zaměřujeme se na to. Jsou to ubytovny, kde bydlí stavební a sezonní dělníci a další profese, shlukují se tam lidé, používají společné prostory a ne vždy se tam dodržují hygienická pravidla,“ řekla Právu hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

„Jedná se o ubytovnu na Praze 8, kde jsou ubytováni stavební dělníci. Další taková ubytovna je na Mělnicku ve Středočeském kraji,“ dodala.

Od 25. května bude možné pořádat akce až pro 300 osob

Koronavirus

„Je tam třeba nastavit změnu provozních pravidel, aby se tomu dalo předejít. Například pomocí mimořádných opatření, kolegové na krajských hygienických stanicích je používají,“ řekla Rážová.

Virus se podle ní snadno šíří i v nemocnicích. „Taková ohniska byly i nemocnice v Chebu nebo ve Frýdku-Místku. Ale třeba i prodejna potravin na Zlínsku. Jsou to všechno místa, kde se lidi setkali a nakazili,“ uvedla hlavní hygienička.

Přehledně: Maturita z matematiky se bude při návštěvě bazénu hodit

Domácí

Záchytů z těchto míst jsou ale maximálně desítky. „Vyloženě nebezpečná ohniska nemáme,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám