Hlavní obsah

Co prošlo Sněmovnou, je podle Babiše katastrofa, žádá Senát o změny

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Klára Beranová

Premiér Andrej Babiš (ANO) přiznal, že podoba zákona o zrušení superhrubé mzdy, kterou minulý týden schválila Sněmovna, je katastrofa. Spolu s šéfkou kasy Alenou Schillerovou (za ANO) se tak ve středu snažili přesvědčit Senát, aby novelu upravil. Chtějí, aby zrušil vyšší slevu na poplatníka a nechal daňové sazby 15 a 23 procent. Zároveň navrhl obcím a krajům poslat 20 miliard korun jako kompenzaci za výpadek příjmů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš

Článek

„Pan premiér i paní ministryně financí přiznali, že to, co Sněmovna schválila, je katastrofa,“ uvedl po jednání šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Zrušení superhrubé mzdy podpořily minulý týden kluby ANO, ODS a SPD. A to ve chvíli, kdy už bylo schváleno zvýšení slevy na poplatníka.

Podoba daní po zrušení superhrubé mzdy? Babiš s Hamáčkem se nedohodli

Domácí

Babiš s Schillerovou proto navrhují vyřadit z poslaneckého návrhu tuto slevu na dani, která se zvyšuje z nynějších 24 840 korun na 34 125 korun, což navrhli v dolní komoře Piráti. Zároveň chtějí ponechat po zrušení superhrubé mzdy sazby ve výši 15 a 23 procent.

„Naše zadlužení je jedno z nejmenších v Evropě, takže si to můžeme dovolit. Příští volby jsou za 10 měsíců. Tam každá strana představí svoji daňovou politiku,” řekl k jednání následně premiér.

Nový daňový balíček prošel, přijde na 130 miliard. Je to rána, připustila Schillerová

Domácí

„Navrhují přidat také kompenzace krajům a obcí,“ dodal Vystrčil. Krajům navrhují jako kompenzaci přidat pět miliard korun, obcím 15.

Svůj návrh hájil i Hamáček

Zrušení superhrubé mzdy vyvolalo spory i v koalici. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) navrhoval oproti premiérovi daňové sazby 19 a 23 procent a zvýšení daňové slevy na poplatníka z 24 840 na 30 000 korun a obcím a krajům chtěl zvýšit podíl na příjmech z výběru daně od fyzických osob. Jeho návrh ale ve Sněmovně neuspěl.

ODS připustila zvýšení schválené daně na 16 procent

Domácí

Nicméně i on ve středu odpoledne svůj návrh před senátory hájil. Jednal se zástupci senátorských klubů ODS a TOP 09, STAN, KDU-ČSL a klubu PROREGION, který sdružuje zástupce ANO a ČSSD.

„Z mého pohledu cokoli, co navrhne Senát, bude lepší než to, co schválila Sněmovna, protože to je opravdu katastrofa pro státní rozpočet a veřejné služby,” uvedl Hamáček s tím, že nebude hlasovat ani pro návrh koaličního partnera - hnutí ANO.

Hamáček pokládá snížení daní za nezodpovědnou sekeru, Piráti za šílenost

Domácí

Návrh na zrušení superhrubé mzdy je pak součástí takzvaného daňového balíčku. Pro veřejné rozpočty by všechny daňové změny znamenají ztrátu ve výši 130 miliard korun ročně, z toho o 31 miliard by na příjmech přišly obce a o 12 miliard kraje.

Senátoři by o novele měli rozhodnout 10. nebo 17. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám