Hlavní obsah

Co může udržet PES ve třetím stupni? Pět setin

Novinky, ryn, jas

Zvyšující se index rizika se v posledních dvou dnech dostal na hodnotu 64, která odpovídá 4. stupni protiepidemického systému (PES). Zpět k hodnotám na úrovni 3. stupně jej nyní může dostat několik okolností.

Článek

Výpočet indexu je poměrně sofistikovaný a vychází z několika proměnných. Určující je výše reprodukčního čísla, které udává, jak se virus šíří v populaci a kolik dalších osob může potenciálně nakazit pozitivní jedinec. Dalšími parametry jsou 14denní počet pozitivních na 100 000 lidí a 14denní počet pozitivních seniorů nad 65 let věku na 100 000 lidí. Posledním sledovaným ukazatelem je průměrná pozitivita testů za posledních sedm dní.

Jednotlivé kategorie jsou obodovány a dohromady dávají výsledné skóre indexu.

Jeden PES nestačí. Stát bude počítat dva

Domácí

Ten se od neděle nachází na úrovni 64 bodů, když předtím setrval 13 dnů na hodnotě 57. To přimělo vládu v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) k přesunu země do 3. stupně opatření systému PES.

Číslo R a pozitivita testů

Klíčovým ukazatelem, který navyšuje index rizika, je reprodukční číslo, které má nyní hodnotu 1,046. Pokud by číslo R kleslo pod 1, do indexu by namísto 10 přidalo pouze 5 bodů, což by za jinak neměnného stavu znamenalo pokles indexu na hodnotu 59, která odpovídá 3. stupni.

Babiš: Musíme být opatrní, třetí vlnu si dovolit nemůžeme

Domácí

Další možností je, že by došlo ke snížení průměrné pozitivity testů za posledních sedm dní pod 19 procent. Aktuálně je sedmidenní průměr pozitivních testů 20,81 a razantní pokles, který by zvrátil tuto hodnotu, nelze příliš očekávat.

Pokud by pozitivita stagnovala, snížil by se index rizika o dva body, které jsou jinak přičítány pouze v případě, že pozitivita roste.

Ještě den a PES může v Česku opět zavřít obchody

Domácí

Naopak nárůst pozitivity nad hranici 23 procent by do indexu přidal dalších 5 bodů.

Další dva ukazatele – 14denní počet pozitivních na 100 000 lidí a 14denní počet pozitivních seniorů nad 65 let věku na 100 000 lidí – by každý jednotlivě mohly pohnout indexem směrem dolů o tři body.

V obou kategoriích by se však musel skokově snížit počet nakažených na 100 000 lidí z nynějších více než 500 pod 480, což je vzhledem k dosavadnímu pozvolnému vývoji nepravděpodobné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám