Hlavní obsah

Čím méně, tím lépe. Schillerová chce přidat důchodcům jen čtyři tisíce

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

6 tisíc, 5 tisíc nebo 4 tisíce. To jsou tři varianty jednorázových příspěvků, o které by si mohli ještě letos polepšit důchodci. Nejvíce by jim dopřál premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová (ČSSD), nejméně naopak ministryně financí Alena Schillerová (za hnutí ANO). Všechny tři příspěvky by měly být nad rámec běžné valorizace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Článek

„Podpořím nějaké navýšení, ale samozřejmě se spíše kloním k nižší částce. Čím méně, tím lépe,“ uvedla v pondělí při příchodu na vládu Schillerová. Přispět by chtěla důchodcům nicméně ještě letos, a to jednorázovou částkou ve výši čtyř tisíc korun. Státní pokladnu by to podle ní přišlo na 12 miliard korun.

Příspěvek 6000 Kč pro důchodce? Je to předvolební korupce, burcoval Skopeček

Domácí

Schillerová, která je ministryní za hnutí ANO, tak zřejmě nepodporuje návrh premiéra Babiše, jenž pro sobotní Právo naznačil, že vláda zvažuje jednorázový příspěvek důchodcům ve výši pět až šest tisíc korun.

6 tisíc je neúnosných

„Mluvil o tom, že jsou to jeho představy, konkrétní návrh ale nepadl,“ sdělila k tomu ministryně. Podle ní by šestitisícová částka nebyla únosná pro státní rozpočet. Ta by pro rozpočet znamenala další výdaje ve výši 18 miliard korun. Příspěvek ve výši 5 tisíc by státní pokladu přišel na 15 miliard.

Chceme poslat důchodcům příspěvek pět až šest tisíc, řekl Babiš

Domácí

O detailech by měli ale ještě tento týden jednat s Schillerovou premiér Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který navrhl na začátku srpna příspěvek ve výši 5 tisíc korun.

Příspěvek 6000 Kč pro důchodce? Je to předvolební korupce, burcoval Skopeček

Domácí

Kromě výše příspěvku tak budou jednat i o tom, kdy ho stát důchodcům vyplatí. Ve hře je jak letošní, tak příští rok. Bonus by pak měl důchodcům vykompenzovat zdražování potravin i stres během koronaviru.

Opozice: Je to populistické 

Zástupci opozice záměr kritizují jako populistický a rozpočtově nezodpovědný. Než plošně přidat všem, je podle některých z nich vhodnější vylepšit nejnižší důchody.

Odbory podpořily „rouškovné“ pro důchodce

Domácí

Návrh naopak podporují odbory. Podle nich jsou penze nízké a poskytnutí mimořádné dávky by podpořilo spotřebu a ekonomiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám