Hlavní obsah

Chytrá karanténa žádá o data od mobilních operátorů jen málo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátoři řešili od dubna, kdy byla spuštěna chytrá karanténa, jen 615 požadavků ministerstva zdravotnictví na tzv. vzpomínkové mapy, které mohou pomoci určit, kde se nakažený člověk pohyboval. Operátoři jsou přitom schopni jich vygenerovat desetitisíce, řekl výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Článek

Pochybnosti o fungování chytré karantény už vyjádřila opozice i někteří členové vlády. Hygienici prý nejčastěji využívají zavedený způsob, kdy telefonují lidem, na něž si nakažený vzpomene a poskytne na ně kontakt.

Vzpomínkové mapy mají nakaženému pomoci si vzpomenout, kde se v uplynulých dnech pohyboval, a tím i na to, s kým se tam setkal.

Vojtěch proti Babišovi a Hamáčkovi: Armáda nemůže převzít chytrou karanténu

Domácí

Vydávání údajů je ovšem podmíněno předchozím souhlasem účastníka. Podle operátorů vygenerování konkrétní vzpomínkové mapy trvá po obdržení žádosti několik desítek minut. Dosud podle nich žádné technické problémy nenastaly.

Systém je podle Grunda plně automatizovaný a operátoři jsou z něj schopni vygenerovat i desetitisíce vzpomínkových map podle poptávky státu. Takové podle Grunda byly i původní předpoklady fungování systému chytré karantény. Ministerstvo však dosud zažádalo o tyto údaje jen v 615 případech.

Babiš převezme vedení nad chytrou karanténou

Domácí

Chytrá karanténa má zlepšit vyhledávání lidí, kteří se setkali s nakaženými koronavirem, například právě za pomoci dat z mobilních telefonů nebo údajů bank.

Premiér Andrej Babiš už přiznal, že se nedaří dostatečně propojit IT systémy a hygienické stanice, které postupně musejí přejít na modernější metody fungování.

Vláda se v pondělí dohodla na vzniku nové Rady vlády pro zdravotní rizika, jež bude na chytrou karanténu dohlížet. Logistiku systému by měla převzít armáda, ministerstvo zdravotnictví by pak mělo dál rozhodovat o odborných záležitostech, jako jsou epidemiologická opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám