Hlavní obsah

Chytrá karanténa přišla s tabulkou míst podle rizika nákazy. Je totožná se starou tabulkou z USA

Novinky, jas

Pokud chcete omezit riziko nákazy koronavirem a důvěřujete datům, která sbírají epidemiologové, měli byste se vyvarovat návštěv barů, nočních klubů či koncertů. Krajně nevhodná se jeví rovněž účast na sportovním soustředění, jízda MHD, cvičení v uzavřených prostorech i snídaně podávaná formou švédských stolů či bufetu. Plyne to z dat, které v pondělí zveřejnila Chytrá karanténa. Na internetu se ovšem objevily pochybnosti o původním autorství tabulky.

Foto: Chytrá karanténa

Rizika nákazy nemoci COVID-19 od Chytré karantény

Článek

Na systému Chytrá karanténa spolupracuje ministerstvo zdravotnictví, Armáda ČR a Národní agentura pro komunikační a informační technologie. Chytrá karanténa má odhalit a odeslat na testování potenciálně nakažené.

V pondělí tvůrci uveřejnili přehled činností, které jsou z hlediska rizika přenosu koronaviru nejnebezpečnější. Tabulka má vycházet z tisíců dat Chytré karantény.

Hodnotící škála od 1 do 9 představuje činnosti relativně bezpečné (1) i ty, které v případně znamenají značné potenciální riziko (9). Relevanci žebříčku uvodili tvůrci upozorněním, že v případě dodržení hygienických zásad se riziko výrazně snižuje.

Foto: Chytrá karanténa

Rizika nákazy nemoci COVID-19 od Chytré karantény

„Vypůjčená” analýza dat

Tabulka je přitom prakticky identická s tou, kterou již 3. července zveřejnila Texas Medical Association. Zajímavostí jsou drobné rozdíly a nepřesnosti. Zatímco americká tabulka považuje za jednu z nejrizikovějších činností návštěvu bohoslužeb pro více než 500 osob, v tuzemském ateistickém prostředí tato položka chybí.

Poněkud absurdně působící „práce na počítači” se jeví jako špatně přeložené „opening the mail”, tedy otevření fyzické dopisní obálky.

Foto: Texas Medical Association

Rizika nákazy nemoci COVID-19 neziskové organizace Texas Medical Association

Reakci autorů na podobnost obou analýz redakce zjišťuje.

V úvodu vyjmenované aktivity jako návštěvy barů a hromadných akcí, které jsou na vrcholu žebříčku, představují vysoce rizikové stupně 9 a 8.

Středně vysoké riziko

Jen o něco málo lépe (stupeň 7) si v očích epidemiologů stojí objetí či podání si ruky s přáteli, pracovní porady, větší rodinné oslavy včetně svateb a pohřbů. Stejně nebezpečný je oběd uvnitř restaurace i návštěva domova seniorů či Alzheimer centra. Tabulka se nezmiňuje, zda je pro návštěvníka i obyvatele riziko nákazy srovnatelné.

Střední riziko

Návštěva kina či divadla si pak co do rizika nákazy nezadá s týdenní prací ve velké kancelářské budově či návštěvou holiče. Tyto činnosti podobně jako provozování kolektivních sportů, návštěva vnitřního bazénu či pobyt dětí ve škole, představují stupeň rizika číslo 6.

Relativně bezpečně se pak jeví nákup v obchodním centru, grilování s přáteli na zahradě i návštěva úřadu (stupeň 5).

Středně nízké riziko

Procházka centrem města i konzumace pokrmu na zahrádce restaurace jsou stejně nebezpečné (stupeň 4) jako pobyt v čekárně u lékaře. Nejinak je tomu při návštěvě knihovny či muzea, neřkuli při strávení dvou nocí v hotelu. Delší pobyt Chytrá karanténa nezmiňuje.

Procházka, běh či jízda na kolech i ve více lidech jsou rovněž relativně bezpečné (stupeň 3) podobně jako hraní golfu a nákup potravin mimo nákupní centra.

Nízké riziko

Téměř bez rizika (stupeň 2) se pak z dat Chytré karantény jeví kempování, tankování pohonných hmot i hraní tenisu. Stejně bezpečné je i objednat si v restauraci jídlo s sebou.

Patrně na dokreslení byl do tabulky zahrnut první stupeň rizika nákazy, jehož lze dosáhnout při venčení psa či sledováním televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám