Hlavní obsah

Chronologie výroků o stavu prezidenta

Sdělení Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ohledně informací o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana ukazuje v novém světle události a výroky, které na toto téma během uplynulých dnů padly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř Vratislav Mynář s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

10. října - Prezident Miloš Zeman byl v bezvládném stavu převezen do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

„Důvodem hospitalizace jsou komplikace, které provázejí jeho chronické onemocnění, pro které je u nás léčen. Přesně známe diagnózu, tím způsobem jsme schopni zacílit léčbu tak, jak má vypadat,” uvedl prezidentův ošetřující lékař a ředitel ÚVN Miroslav Zavoral.

Diagnózu nesmím říct, prezident je na JIP, řekl Zemanův lékař

Domácí

11. října - „Panu prezidentovi hospitalizace nebrání ve výkonu ústavních pravomocí,” uvedl ve vysílání Radia Proglas mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Snažíme se veřejnost informovat komfortně, kontinuálně, ale úsporně. Důležité informace vždy veřejnost dostává,” tvrdil mluvčí.

12. října - „Chci zdůraznit, že pan prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi,“ uvedl mluvčí Hradu.

„K obědu měl v úterý pan prezident meruňkové buchty, na středu si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší,“ dodal Ovčáček.

Zeman jmenoval předsedu Krajského soudu v Brně. Dekret podepsal už dřív

Domácí

12. října - Prezident jmenoval předsedou Krajského soudu v Brně Milana Čečotku. Listinu měl podepsat Zeman ještě předtím, než byl hospitalizován.

13. října - Vedoucí kanceláře Vratislav Mynář obdržel od ÚVN informaci o zdraví prezidenta. Lékaři konstatovali, že není ve stavu, kdy by byl schopen vykonávat pracovní povinnosti.

13. října - „Potvrzuji, že předseda ODS Petr Fiala požádal prezidenta Miloše Zemana, prostřednictvím vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře, o setkání. Pan kancléř již s panem prezidentem o žádosti předsedy ODS hovořil. Pan prezident souhlasí. Schůzka se uskuteční v pozdějším termínu,” oznámil mluvčí Hradu v reakci na žádost lídra koalice Spolu.

14. října - „Měl jsem možnost si s panem prezidentem popovídat. Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný. Samozřejmě je nemocný, takže leží na jednotce intenzivní péče,” uvedl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který si z návštěvy prezidenta odnesl rozhodnutí  o svolání zasedání Sněmovny. K hlavě státu jej přivedl kancléř Mynář.

Vondráček byl u Zemana. Je prý schopen vykonávat úřad, Sněmovnu svolal osobně a vlastní rukou

Domácí

Následně vyšlo najevo, že lékaři o návštěvě nevěděli.

14. října - „V současné době podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Spekulace o diagnózách a prognózách považuji přinejmenším za velmi neetické,” uvedla ke zdravotnímu stavu svého manžela Ivana Zemanová.

Manžel je nemocný, potřebuje nabrat síly, řekla Ivana Zemanová

Domácí

15. října - „Víte, proč je v médiích a mezi politiky takový řev kvůli návštěvě u pana prezidenta? Protože se začala hroutit pracně budovaná lež o zcela nemohoucím panu prezidentovi,” napsal mluvčí Ovčáček na Twitteru v reakci na kritiku návštěvy šéfa Sněmovny u lůžka prezidenta.

18. října -  Vedoucí prezidentské kanceláře Mynář označil dotazy předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na zdravotní stav prezidenta za mediální hru, která měla sloužit jen k jeho zviditelnění.

Co je s prezidentem Zemanem? Další brífink Hradu nedal odpověď

Domácí

„Tolik pokrytectví, které předvádí předseda a někteří členové Senátu, jsem v životě nezažil. Vše od samého začátku směřuje pouze ke snaze zbavit pana prezidenta výkonu jeho pravomocí,” řekl Mynář.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

18. října - Předseda Senátu Vystrčil oznámil, že podle názoru ÚVN prezident není schopen výkonu žádných pracovních povinností. Dlouhodobá prognóza je prý hodnocena jako krajně nejistá a návrat k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech je málo pravděpodobný.

Zeman není schopen výkonu funkce, přečetl Vystrčil stanovisko ÚVN

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám