Hlavní obsah

Čeští Kurdové demonstrovali v Praze proti turecké invazi v Sýrii

Novinky, ČTK, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Několik desítek českých Kurdů a jejich podporovatelů se v pondělí odpoledne sešlo před americkou ambasádou v Praze, aby vyjádřilo svůj odpor proti turecké invazi v Sýrii a krokům amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten podle nich Turecku umožnil, aby ve středu zaútočilo na severní Sýrii, oblast Kurdistánu. Členové Kurdského občanského sdružení v ČR vyzvali české politiky, aby udělali vše pro zastavení tureckého útoku.

Kurdové demonstrovali v Praze proti turecké invazi na severu SýrieVideo: Novinky

 
Článek

Předseda Kurdského občanského sdružení v ČR a zároveň svolavatel demonstrace Rachid Khalil ve svém projevu před americkou ambasádou ostře kritizoval postoj amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Náš údajný spojenec nás ze dne na den zradil, zasadil nám dýku do zad. Těžce neseme jeho vyjádření, kdy dal naroveň 11 000 mrtvých Kurdů v boji proti Islámskému státu k americké miliardové pomoci v podobě vojenského materiálu. Jak je možné, že kurdská krev je tak laciná?“ řekl Khalil.

„Prohlášení Evropské unie jsou chabá, měla by přitvrdit ve vyzývání tureckého prezidenta k ukončení vojenských operací na severu Sýrie, kde nyní Turci páchají zvěrstva na civilních občanech. NATO by se mělo zamyslet nad tím, jak reagovat, když jedna z členských zemí zaútočí na svrchovaný stát, a nějak zakročit. Třeba i za cenu vyloučení Turecka z NATO,“ dodal Khalil.

Česko zastavilo vývoz zbraní do Turecka

Turecká invaze

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) si už kvůli turecké vojenské operaci v Sýrii předvolal tureckého velvyslance. „Panu velvyslanci jsem osobně zopakoval, že prioritou EU je diplomatické řešení. Vyzval jsem Turecko k zastavení vojenské akce,“ uvedl v pondělí Petříček.

Pro mnohé demonstranty má turecký vpád vojsk i velmi osobní rovinu. „Hned druhý nebo třetí den zaútočilo Turecko i na moje rodné město Kámišlí. Jen 300 metrů od domu, kde jsem vyrůstal, odpálili u oblíbené restaurace auto a zabili nevinné lidi. Někteří z nich byli mí přátelé ze školy. A Česká republika má zavřené oči,“ uvedl pro Novinky Kawa Khalil, bratr Rachida.

Nedovedu si představit, že Turecko pošle syrské uprchlíky do nějakého pásma uprostřed pouště, kde nic není

Protest pokračoval v odpoledních hodinách pochodem před Tureckou ambasádu. Mezi asi 60 demonstranty se účastnilo i mnoho Čechů, kteří přišli Kurdy podpořit. „Nesouhlasím s tím, co se děje, Kurdové pomohli v boji proti Islámskému státu, a teď nikdo nepomůže jim. Jsme v NATO s Tureckem a necháváme je na holičkách,“ uvedla jedna z účastnic demonstrace Zuzana Fikrová.

Pondělní akce byla v pořadí již třetí, kterou Kurdské občanské sdružení zorganizovalo od doby vpádu tureckých vojsk do Kurdistánu. Poprvé se sešli hned první den invaze před tureckou ambasádou, protitureckou demonstraci zorganizovali také v sobotu na Václavském náměstí. Připojili se tak k víkendovým demonstracím v několika dalších evropských městech. Nejmasovější byl protest v Paříži, kde se podle odhadů sešlo na 20 tisíc Kurdů a jejich podporovatelů.

Česko za rok zdvojnásobilo vývoz zbraní do Turecka

Turecká invaze

Invazi do severovýchodní Sýrie zahájilo Turecko ve středu. Ankara tvrdí, že cílem její operace je vyčistit oblast v severní Sýrii u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje kurdské milice YPG. Chce tam také vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

Tento záměr tureckého prezidenta Recepa Erdogana považuje Khalil jen jako záminku pro vpád na Syrské území. „Nedovedu si představit, že Turecko pošle syrské uprchlíky do nějakého pásma uprostřed pouště, kde nic není. Jsou to také jen lidi, chtějí žít v důstojných podmínkách. Když už se jednou vrátí, budou chtít domů, ne doprostřed pouště,“ řekl organizátor Khalil.

Ofenzivě předcházelo prohlášení amerického prezidenta Trumpa o stažení vojáků ze severní Sýrie, kteří se tam po boku Kurdů podíleli na vyčerpávajících bojích proti Islámskému státu. Podle kritiků Trump tímto krokem dal Erdoganovi de facto zelenou pro zásah v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám