Hlavní obsah

Česko pošle 400 vojáků do nové jednotky NATO na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká armáda bude moci vyslat vojáky do nové dvoutisícové jednotky Severoatlantické aliance (NATO) na Slovensku, jejímž cílem je posílit obranyschopnost východního křídla NATO v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Misi ve čtvrtek schválila Sněmovna, a to i hlasy opozice. Senát dal souhlas už před týdnem. Do jednotky odjede 400 vojáků.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

„Mise má silný politický a praktický výraz solidarity naplňovat závazek kolektivní obrany NATO,” řekla poslancům ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Čeští vojáci by měli na Slovensku velet mnohonárodní jednotce, v níž budou i vojáci z Německa, Polska, Slovinska, Nizozemska a USA.

Češi budou velet předsunuté jednotce NATO na Slovensku

Zahraniční

„Vybudování jednotky je reakcí na ,bezdůvodnou agresi´ Ruska vůči Ukrajině, pro kterou neexistuje v civilizovaném světě omluva,” prohlásila také šéfka resortu obrany.

Schválený mandát umožňuje konkrétně nasazení až 650 českých vojáků, a to do poloviny příštího roku. Do alianční jednotky odjede podle Černochové kolem 400 vojáků, zbytek mandátu poslouží jako rezerva pro jejich střídání.

Česká armáda kromě velení a spojení vyšle do uskupení mechanizovanou jednotku, vojenskou policii a postará se o logistické zabezpečení. Podobné jednotky NATO budou i v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Doplní jednotky NATO v Polsku a v Pobaltí.

Černochová: V Česku by mohli v rámci NATO působit němečtí vojáci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám