Hlavní obsah

Češi budou velet předsunuté jednotce NATO na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Česká republika vyšle do předsunuté jednotky Severoatlantické aliance na Slovensku 600 vojáků a čeští vojáci budou této jednotce velet. „Je to čest být součástí nově vzniklého bojového uskupení s tím bonusem, že bude pod naším velením,“ uvedla ministryně Jana Černochová při své páteční návštěvě Slovenska.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

„Budou tam vojáci z tankového praporu ze sedmé mechanizované brigády, měli by tam být výsadkáři ze 43. pluku a měli bychom tam mít také četu bezpilotních prostředků,“ dodala česká ministryně obrany.

„Vyslání českých vojáků do jednotky NATO na Slovensko je signálem dobrých vztahů i spojenectví mezi Českou republikou a Slovenskem,“ řekl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. Poděkoval také Česku za pomoc při výstavbě stanového městečka pro uprchlíky z Ukrajiny u Liptovského Mikuláše.

Čeští vojáci u Liptovského Mikuláše postavili tábor pro 400 uprchlíků

Evropa

Černochová na oplátku pochválila Slováky, že vyčlenili dvě procenta HDP na armádu. „Tohle je pro mě další úkol, který jako ministryně obrany chci dosáhnout. Vláda má tento závazek do roku 2025, ale nová situace v naší části Evropy jasně ukazuje, že nesmíme s přezbrojením našich armád otálet a včera bylo pozdě,“ zdůraznila ministryně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministři obrany ČR a Slovenska Jana Černochová a Jaroslav Naď

Černochová reagovala také na to, že kapacity České republiky pro uprchlíky mohou být brzo vyčerpány. „Nevíme, kolik lidí je tranzitních. Je nemožné se domnívat, že jsme schopni přijímat stovky tisíc lidí během několika týdnů,“ uvedla. Podle Nadě je legitimní debata o kvótách na uprchlíky z Ukrajiny.

Nechceme dát Putinovi záminku 

Ministři obou zemí komentovali také polský návrh o vyslání mírové mise NATO na Ukrajinu. „Nevíme, jak by to bylo množné. Jediný, kdo může vyslat modré přilby, je Rada bezpečnosti. Pokud je Rada bezpečnosti koncipovaná tak, že agresor Ruská federace může právem veta znemožnit humanitární pomoc, tak se musí hledat nějaké řešení,“ zdůraznila Černochová.

Slováci jsou ochotní dát Ukrajincům systémy S-300. Chtějí ale náhradu

Evropa

„Nechceme dát záminku agresivnímu režimu Vladimíra Putina, aby zaútočil na kteroukoli z členských zemí NATO,“ dodal Naď.

Slovenský ministr obrany zopakoval, že Slovensko je ochotné se vzdát systému protivzdušné obrany S-300, když bude mít za něj náhradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám