Hlavní obsah

Česko chce na dotaci pro Agrofert vyzkoušet, zda Brusel „nevyměkne”

Novinky, jas

Tvrzení, že společnosti z holdingu Agrofert měly již před rozhodnutím auditorů Evropské komise preventivně pozastavené vyplácení dotací, neplatilo zcela. Jak vyšlo najevo, společnost Fatra, která do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) spadá, dostala v únoru proplacenou dotaci 547 tisíc korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

Článek

Dotaci proplatilo podle zjištění serveru iRozhlas letos v únoru ministerstvo průmyslu a obchodu na nákup stroje a to navzdory tomu, že podle Evropské komise neměla společnost na dotace nárok.

Podle serveru je cílem ministerstva zjistit, jak bude Brusel reagovat. Pokud bude trvat na tom, že společnost neměla dotaci získat, mohla by následovat žaloba na Evropskou komisi. Tento krok by však v sobě nesl riziko, že by vyplácení prostředků z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost mohlo být pozastaveno.

Babiš: Peníze pro Agrofert by Česko mělo vymáhat po EU

Domácí

Dotace pro Fatru je podle českých úřadů „pilotním  projektem”, který by měl umožnit napadnout postup Komise u Evropského soudního dvora.

Podle závěrečné zprávy auditu EK český premiér své svěřenské fondy, do nichž holding Agrofert vložil,  ovládá, a je tak ve střetu zájmů, který ho podle evropské legislativy vylučuje z čerpání evropských dotačních peněz. Babiš slova o konfliktu zájmů dlouhodobě odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám