Hlavní obsah

Definitivní verdikt Evropské komise: Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert nemá nárok na dotace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, neboť ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek. Konstatuje to závěrečná zpráva z auditu, který souvisí s dotacemi pro firmy z holdingu Agrofert. V pátek ji zveřejnila Evropská komise.

Foto: Petr Kupec, ČTK

Český premiér Andrej Babiš

Článek

Zpráva tak i po vyjádření českých úřadů potvrzuje dříve publikovaná zjištění. Dotace, které dostaly firmy z holdingu od 9. února 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné.

Pan Babiš tudíž oba svěřenské fondy ovládá a prostřednictvím těchto svěřenských fondů ovládá také skupinu Agrofert.

Podle auditorů je pro závěry zásadní, že Babiš jmenoval všechny činitele fondů, které může i odvolávat. „Pan Babiš tudíž oba svěřenské fondy ovládá a prostřednictvím těchto svěřenských fondů ovládá také skupinu Agrofert," konstatuje zpráva s tím, že premiér má přímý ekonomický zájem na úspěchu Agrofertu.

Dorazil oficiální překlad auditu. Babiš porušuje české i unijní zákony, konstatuje

Domácí

Česko by podle ní zároveň mělo vrátit dotace, které společnost neoprávněně získala z Evropského fondu pro rozvoj venkova a Evropského sociálního fondu po zmíněném datu.

Babiš: je to účelové a zmanipulované

Premiér Andrej Babiš (ANO) jakýkoli střet zájmů dlouhodobě odmítá. Po zveřejnění závěrečné zprávy auditu Evropské komise, který souvisí s dotacemi pro firmy z holdingu Agrofert, ČTK napsal, že je to „účelový a zmanipulovaný audit uměle vyvolaný profesionálními udavači z řad Pirátů".

Předseda vlády doplnil, že novele zákona o střetu zájmů označované lex Babiš plně vyhověl a svou bývalou firmu Agrofert převedl do svěřenských fondů. "Vždy jsem dodržoval a dodržuji všechny právní předpisy," uvedl.

Babiš je podle zprávy ve střetu zájmů, protože ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek. Zpráva tak i po vyjádření českých úřadů potvrzuje dříve publikovaná zjištění. Dotace ze strukturálních fondů Evropské unie, které dostaly firmy z holdingu Agrofert od 9. února 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky jsou závěry auditu EK absurdní, ví o nich ale jen z médií. Jde primárně o záležitost mezi EK a Českou republikou, uvedl.

Tři roky šetření

2. srpna 2018 vstoupila v platnost nová pravidla pro střet zájmů při čerpání dotací, jež koncem července 2018 schválil Evropský parlament (EP) a jež zakazují politikům v exponovaných funkcích pobírat dotace.

Definitivní verdikt Evropské komise: Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert nemá nárok na dotace

Evropa

V září tuzemská protikorupční organizace Transparency International (TI) odeslala druhý podnět týkající se Babiše, a to Evropské komisi (první podnět se týkal vlastnictví médií a šetřil ho Městský úřad v Černošicích). Premiér je podle organizace v podezření ze střetu zájmů, protože přes svěřenské fondy může ovládat Agrofert, který čerpá dotace z fondů EU. Babiš označil obvinění TI za nesmyslná.

Od září téhož roku Evropská komise začala podnět prošetřovat. V květnu a v červnu dorazily dvě předběžné zprávy EK, které se týkaly Babišova možného střetu zájmů. V první komise dospěla k závěru, že Babiš má dál vliv na Agrofert a současně jako premiér ovlivňuje použití peněz z EU. Druhá zpráva se týkala zemědělských dotací. České úřady následně zaslaly Bruselu své reakce.

Přes premiérův odpor i odpor české vlády Komise ve své závěrečné zprávě střet zájmu Andreje Babiše nyní potvrdila.

Reklama

Výběr článků

Načítám