Hlavní obsah

Češi v únoru opustili tělocvičny, novoroční motivace jsou pryč

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ledňáčci, tedy ti, kteří se s příchodem nového roku bili v hruď, že letos si dají do těla, v únoru zmizeli ze sportovišť. Každoročně opakující se trend potvrdil průzkum objednaný společností Sodexo.

Foto: Novinky

Novoroční předsevzetí většině lidí dlouho nevydrží. Ilustrační foto

Článek

Výsledky ukázaly, že Češi nejvíce cvičí na přelomu října a listopadu a také v pondělí. Nejméně navštěvujeme podle průzkumu tělocvičny v prosinci a o letních prázdninách. Většina lidí přiznala, že se k pohybu musí přemlouvat.

„V únoru každoročně klesá zvýšená návštěvnost sportovních zařízení, která je spojena s plněním novoročních předsevzetí. Podle průzkumu společnosti Sodexo a statistik využívání její permanentky ActivePass nekolísá návštěvnost sportovních center pouze v průběhu roku, ale také během pracovního týdne. Nejvyšší návštěvnosti se sportoviště těší v pondělí. Pak už to má až do konce týdne klesající tendenci,“ hodnotí každoroční trend Jan Kalenda ze společnosti Sodexo.

„Ledňáčci“ zaplnili fitness centra. Většina z nich do února nevydrží

Zdraví

Zaměstnanci fit center a sportovišť tak mají po přeplněném lednu v těchto týdnech úplně jiný výhled.

„Každý rok se opakuje zvýšený nárůst návštěvnosti v lednu. Je to často v souvislosti s předsevzetími, která pak už do února nevydrží, druhý měsíc v roce je návštěvnost proti lednu nižší zhruba o 30 procent. Tak je tomu i letos. Znatelné je to u sálových a skupinových cvičení a návštěvníků posilovny s osobními trenéry. Pokud jde o kurty na squash, těch se to tolik nedotýká, zájem o ně je celoročně standardní,“ řekla Právu Zuzana Dušková, manažerka pražského sportovního centra Squash-point.

Nejméně se sportuje v sobotu

Vůbec nejméně Češi sportují o víkendu, konkrétně v sobotu. To souvisí i s motivací k pohybu. Z průzkumu vyplynulo, že nejčastějším důvodem, proč se lidé chtějí hýbat, je vedle zdraví právě možnost odreagovat se od pracovních i osobních starostí.

„Sport a pohyb vůbec jsou efektivní způsob, jak odbourat stres a vyčistit si hlavu po práci,“ potvrzuje sportovní psycholožka a mentální koučka Kateřina Vejvodová.

Nejvíce respondentů (37 procent) se shodlo, že sportuje alespoň jednou týdně, 27 procent se věnuje pohybu nárazově, 10 procent lidí sportuje denně a stejný počet jednou měsíčně. Těch, kteří otevřeně přiznali, že nesportují vůbec, bylo 14 procent.

Čtyři pětiny respondentů průzkumu zároveň přiznaly, že se k tomu, aby do tělocvičny nebo sálu přišly, musí přemlouvat.

Jak zvládnout cvičení v pohodlí domova

Jak na to

„Je normální, když se nám někdy cvičit nechce. V takovou chvíli je dobré zaměřit se na to, co nám sport přináší a jak se cítíme, když toho dosáhneme. Pomáhá i to, když člověk sportuje pravidelně a když má předplacenou permanentku, která z psychologického hlediska slouží jako motivace tuto možnost využít,“ radí Vejvodová.

To, kam si lidé chodí zasportovat, se podle průzkumu odvíjí zejména od druhu sportu, podle toho si vybírá sportoviště téměř polovina lidí. Třetina se řídí čistě vzdáleností od místa bydliště nebo pracoviště.

Reklama

Výběr článků

Načítám