Hlavní obsah

Češi přispívají na ohněm sužovanou Austrálii

Právo, Stáňa Seďová

Už od září se objevují dramatické záběry australské krajiny, kterou pohlcují plameny. Oheň dosud usmrtil minimálně 25 lidí a půl miliardy volně žijících savců, ptáků a plazů. Tragédie vyburcovala i solidaritu Čechů.

Foto: AAP Image/David Mariuz

Tento koala měl štěstí. Z hořící buše nedaleko Cape Borda ho včera zachránil ochránce přírody.

Článek

Nejprve začali přispívat do sbírky vyhlášené australskou komičkou Celeste Barberovou, do níž proudí finance z celého světa. V úterý odpoledne se v ní sešlo v přepočtu už na 694 mi­lionů korun.

„Všimla jsem si této výzvy na sociálních sítích, kde sbírku herečky sdílelo obrovské množství osobností. Snad nikdo nemůže dělat, že tahle tragédie neexistuje. Mně to trhá srdce, přestože jsem nikdy v Austrálii nebyla. Českou sbírku jsem žádnou nenašla, tak jsem poslala, co jsem mohla, na účet vytvořený touto herečkou. Tuto cestu, jak pomoci, využilo, co vím, i mnoho lidí v mém okolí,“ řekla Právu česká designérka Petra Hušpauerová.

Mladá Australanka ubránila s otcem dům před plameny

Koktejl

Celonárodní sbírka u nás vyhlášená nebyla: například Charita ČR nebo organizace Člověk v tísni v tuto chvíli žádné aktivity na pomoc požáry sužované Austrálii nechystají.

Naproti tomu Zoo Praha se zavázala věnovat tři koruny z každé vstupenky, což ještě musí ve čtvrtek potvrdit Rada hl. m. Prahy, nicméně podle radních jde pouze o formální akt.

I tak se ale ředitel pražské zoo rozhodl vyhlásit sbírku pro Austrálii. „Dalo by se říci, že do Austrálie postižené požáry už je na cestě přes 150 tisíc korun z takzvaných tří korun ze vstupu do Zoo Praha. Protože se nás ale ptáte, zda nemůžete přispět i prostřednictvím Zoo Praha, nabízíme nyní možnost pomoci ohrožené fauně Austrálie prostřednictvím naší sbírky Pomáháme jim přežít,“ uvedl v pondělí večer ředitel Miroslav Bobek.

Rudé peklo nad Austrálií zachytila kamera v kokpitu letadla

Svět

„Prostředky, které takto získáme, budou využity na ochranu přírody a ohrožených druhů živočichů. Rozdělovat je budeme po konzultaci s našimi australskými kolegy,“ dodal Bobek. Podle očekávání začaly částky na účtu okamžitě naskakovat.

Den se mění v Austrálii na noc, obloha černá dýmem a popelem z rozsáhlých požárů

Svět

„Od té doby, kdy tuto možnost pan ředitel zveřejnil, to vyvolalo ohromnou vlnu zájmu především na sociálních sítích, kde měla stovky sdílení, a prakticky okamžitě se začaly objevovat drobné i vyšší finanční příspěvky. Nejvyšší byl zatím tři tisíce korun. Do úterního odpoledne se stav účtu pohybuje okolo 32 tisíc korun s tím, že v některých případech jde zatím jen o příkazy k úhradě. V tuto chvíli sbírka neběží ani 24 hodin,“ sdělila Právu mluvčí Zoo Praha Lenka Pastorčáková.

Dolary za esa

K výzvám o pomoc se přidali, kromě australské herečky Nicole Kidmanové a americké zpěvačky Pink, které slíbily věnovat na boj s požáry každá půl milionu dolarů, i sportovci, a to i čeští. Po výzvě australského rodáka tenisty Nicka Kyrgiose se k dárcům připojily i Petra Kvitová a Karolína Plíšková.

Plíšková za každé čisté podání na právě probíhajícím turnaji Australien Open daruje 200 dolarů, Kvitová 150 dolarů. „Austrálii mám v srdci. Velmi ráda bych pomohla těm, které postihly devastující požáry. Za každé eso na zdejších turnajích daruji 150 dolarů,“ slíbila na Twitteru Kvitová.

Modelka posílá nahé fotky každému, kdo přispěje na boj s australskými požáry

Koktejl

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám