Hlavní obsah

Část rodin afghánských tlumočníků, kteří pomáhali Česku, je stále v Kábulu

Novinky, drk, bož
Kábul

Nejméně pět rodin tlumočníků, kteří podle spolku Vlčí máky v Afghánistánu pomáhali českým vojákům, stále zůstává v Kábulu a ukrývá se v blízkosti letiště. Tálibán pouští pouze ty, pro které si přijde armáda. Dvě děti při čekání zkolabovaly, napsal spolek na Facebooku.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Tálibánští bojovníci v Kábulu

Článek

„Ráno jsme obnovili kontakt se 7 tlumočníky a zprostředkovaně s dalšími 2. Přes noc se ukrývali s rodinami v blízkosti letiště. Od dopoledních hodin čekali u jedné z letištních bran, kde si zřídil checkpoint Tálibán a pouštěl jen osoby, které si vyzvedli vojáci,” napsal spolek v úterý odpoledne na Facebooku.

Členové organizace, která se věnuje péči o válečné veterány, se v posledních týdnech v rámci iniciativy „Zachraňte tlumočníky” aktivně věnují pomoci Afgháncům, kteří ve válce spolupracovali s českou armádou.

„Po několika hodinách byli nakonec 4 naši tlumočníci vyzvednuti. Pět rodin na místě zůstává, včetně 8 dětí ve věku od 9 měsíců do 11 let. Dvě děti při čekání zkolabovaly, a proto je rodiče odnesli do nemocnice. Zůstáváme se všemi v kontaktu,” stojí dále v textu, který zároveň děkuje armádě za její práci.

V pondělí informoval spolek, že jednoho z tlumočníků Tálibán odvlekl a zbil. Po prosbě rodiny a sousedů ho propustili, muž je prý nyní na útěku.

Milice pustila tlumočníka, který pracoval pro Česko. Je zbitý, ale živý

Zahraniční

Česká vláda čelí kritice, že nemá v úmyslu z Kábulu evakuovat všechny Afghánce, kteří českým vojákům na misi pomáhali a spolupracovali s nimi. Ministerstvo obrany z bezpečnostních důvodů nechce sdělit, kolika lidí se pomoc týká.

Pokud jde o samotné tlumočníky, týká se program pomoci 30 lidí a jejich rodin, řekl Novinkám Jakub Fajnor z tiskového odboru ministerstva obrany.

„Celkem pro české ozbrojené síly za doby působení v Afghánistánu pracovalo méně než 100 tlumočníků, blíže to specifikovat nemůžeme,” dodal Fajnor s tím, že další tlumočníci mohli pracovat například pro zastupitelský úřad v Kábulu. Ministerstvo zahraničních věcí na dotaz, kolik lidí pracovalo pro tento úřad, nereagovalo.

Tálibán obchází domy se seznamy. V Kandaháru prý popravili tlumočníka Američanů

Svět

Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Ondřej Veselý (ČSSD) v pondělním vysílání DVTV naznačil, že evakuováni budou ti Afghánci, kteří s českou armádou spolupracovali v posledních třech letech.

„Ministerstvo obrany vybíralo z těch spolupracovníků, kteří s ním spolupracovali v posledních třech letech, a těmto provedou screening,” řekl Veselý s vysvětlením, že u lidí, které má armáda delší dobu z dohledu, by bylo prověřování složité.

Reklama

Výběr článků

Načítám